Domov » Novice » Sadjarstvo na Kmetiji Lovrec

Sadjarstvo na Kmetiji Lovrec


Da se da s pridnimi rokami in vizijo preživeti dokazuje Kmetija Lovrec, ki se nahaja na Kukavi v občini Juršinci. S sadjarstvom se danes ukvarja tretja generacija, tudi najmlajši pa so že vzljubili jabolka, ki jih pridelujejo na približno desetih hektarjih.

Kot se nič ne zgodi skozi noč je tudi panoga sadjarstva zapletena z mnogo vzponi in padci. V začetku so gojili breskve in jabolka, nato pa so prešli samo na pridelavo jabolk. Na kmetiji danes delajo gospodar Andrej, žena Brigita, sin Nejc z družino. Čeprav jim ob večjih opravilih kot je jesensko obiranje jabolk pomaga več delavcev, skozi leto dela obvladujejo sami. Dela pa ne zmanjka.

Vsako leto določeni del sadovnjakov obnovijo z novimi sadikami, ker se približno po 20 letih izrodijo, vse nasade imajo zaščitene proti toči z zaščitnimi mrežami. Gojijo kar 9 različnih sort, med temi tudi novejše, ki so ob tem, da so okusnejše, tudi bolj odporne proti boleznim. Prodaja jabolk pa je vsako leto zelo odvisna od ponudbe in povpraševanja, ker so leta, ko so jabolka dobro prodajajo in so leta ko je prodaja slaba zaradi presežka. Težave pri prodaji povzroča tudi uvoz.

Jabolka pa so tudi zelo odvisna od vremena, saj so leta ko se je pridelalo veliko jabolk po hektarju so pa tudi leta ko ni bilo nič, ker je tu nevarnost pozebe in ta naredi največ škode. Letos imajo Lovrečevi tudi zaradi tega nekoliko manjši pridelek kot sicer, vseeno pa jim to ne jemlje poguma za naprej, saj med sadjarji veljajo za vzorne pridelovalce.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 8. septembra 2021.)

Na vrh