Domov » Novice » Slovenska tiskovna agencija

Slovenska tiskovna agencija


V ponedeljek smo tudi mediji obeležili svoj praznik in sicer Svetovni dan svobode medijev, ki je bil letos v znamenju razmer na Slovenski tiskovni agenciji. V tem tednu pa je stekla tudi donatorska kampanja Za obSTAnek, da bi premostili finančne težave STA-ja.

Slovenska tiskovna agencija (kratica: STA) je slovenska nacionalna tiskovna agencija, ustanovljena junija 1991. Edini ustanovitelj in družbenik STA je Republika Slovenija. STA poroča o dogajanju v Sloveniji in po svetu v slovenskem in angleškem jeziku.[1] STA je vodilni slovenski ponudnik medijskih vsebin za domačo[navedi vir] in tujo javnosti; angleški servis STA je vodilni slovenski dnevni informativni servis v angleškem jeziku. Splošni servis STA v slovenskem jeziku je eden osnovnih in najbolj izčrpnih virov informacij za slovenske in tuje medijske hiše, državne ustanove, diplomatska predstavništva, podjetja, nevladne organizacije in druge naročnike. V okviru splošnega servisa v slovenskem jeziku STA vsak dan posreduje do 300 novic. Arhiv STA zaobsega preko dva milijona novic, 500.000 fotografij in 70.000 tonskih posnetkov.

Kot vodilni medij in edina slovenska nacionalna tiskovna agencija, je po ustanovitvi tudi upravičena do sredstev države, ki je njen ustanovitelj. Se je pa STA po vzpostavitvi nove vlade znašla v finančnih težavah, saj je trenutna vladna garnitura že pred meseci ukinila financiranje hiše, ki zaposluje preko 90 novinarjev in drugih profilov.

V začetku meseca je zato Društvo novinarjev Slovenije v sodelovanju z drugimi organizacijami pričelo kampanijo Za obSTAnek, v okviru katere prek prostovoljnih donacij zbira finančna sredstva za STA, da bi nadomestili izpad državnih sredstev. V kampanji aktivno sodelujejo Sindikat novinarjev Slovenije, Evropska zveza novinarjev (EFJ), Mednarodni inštitut za tisk (IPI), Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA), Katedra za novinarstvo Fakultete za družbene vede in tudi številni mediji. Najlažje boste obstanku STA pomagali s SMS sporočilom na 1919 s ključnima besedama STA1 ali STA5 ter tako prispevali en ali pet evrov.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 7. maja 2021.)

Na vrh