Domov » Novice » Turistični obisk Ptuja

Turistični obisk Ptuja


Po sproščanju ukrepov v začetku poletja so ponovno oživele tudi turistične destinacije. Preverili smo kako kaže turistični obisk na Ptuju.

Po podatkih, ki nam jih je posredoval Zavod za turizem Ptuj je bil obisk TIC-a Ptuj v mesecu maju višji kot v preteklem letu, v juniju podoben kot v lanskem letu, v mesecu juliju pa nižji kot v preteklem letu. Med obiskovalci TIC-a prevladujejo slovenski gostje, sledijo jim Nemci, Čehi, Poljaki in Avstrijci. V primerjavi z lanskim letom opažamo večjo število Francozov.

Na uradne statistične podatke glede prihodov in nočitev za mesec junij, ko so se v destinaciji odprle vse turistične kapacitete, vključno z največjim turističnim ponudnikom Termami Ptuj pa še čakajo. Glede na opažanja in podatke, ki jih pridobivajo s strani turističnih ponudnikov, izvzemajoč Terme Ptuj, pri katerih je letošnja sezona primerljiva z lansko, je bil začetek poletja pri večini turističnih ponudnikov slabši v primerjavi z lanskim letom oz. število gostov močno močno variira. Razloge za takšno stanje vidijo predvsem v manjšem številu slovenskih gostov v primerjavi z lanskim letom. Kljub velikemu številu neizkoriščeni turističnih bonov v splošnem opažajo, da v primerjavi z lanskim letom slovenski gostje v večjem številu dopustujejo v tujini, vnovčitev turističnih bonov pa prelagajo v pozno poletje in začetek jeseni, ko tudi na Ptuju pričakujemo večji obisk kot v prvem delu poletne turistične sezone. Po navedbah ponudnikov število rezervacij z julijem občutno raste, pozitivnega trenda se tako nadejajo tudi v avgustu in septembru. V primerjavi z lanskim letom prav tako opažajo zmanjšanje števila tranzitnih turistov zaradi epidemioloških razlogov in zaostrovanja ukrepov pri vstopu v državo. Številnim ponudnikom se zaradi sprememb potovalnih načrtov turistov dogajajo odpovedi rezervacij tik pred zdajci.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 30. julija 2021.)

Na vrh