Domov » Novice » V Mestni občini Ptuj po obilnih padavinah in poplavljanju Drave

V Mestni občini Ptuj po obilnih padavinah in poplavljanju Drave

Vremenska ujma, ki je Slovenijo zajela v noči s 3. na 4. avgust in prizadela številne kraje in mesta, na območju Mestne občine Ptuj k sreči na pustila večjih posledic. Obilno deževje je povzročilo poplavljanje struge reke Drave na območju Četrtne skupnosti Grajena, v naselju Krčevina pri Vurberku. Danes se je v MO Ptuj sestal tudi Štab CZ MO Ptuj.
Nevarnost poplav je na območju MO Ptuj naznanila sirena v petek, 4. avgusta, ob 8.30 uri z alarmnim znakom opozorilo na nevarnost, ki jo je aktiviral poveljnik CZ za Podravje.
Po današnjih podatkih je reka Drava poplavila 9 hiš v spodnjih prostorih, poplavila pa je tudi 3 vikende. Iz 3 objektov so se stanovalci preventivno umaknili, nastanitev za čas umika so poiskali pri svojcih. Iz enega vikenda so gasilci rešili dve osebi in dva psa, saj se zaradi narasle vode niso mogli več umakniti. Iz ene stanovanjske hiše so gasilci rešili gibalno ovirano osebo, ki pa se je po naših podatkih v hišo že vrnila. Z protipoplavnimi vrečami se je zaščitilo več objektov z namenom preprečitve večje škode.
Pri odpravi posledic je do danes sodelovalo 69 gasilcev iz več prostovoljnih gasilskih društev Mestne občine Ptuj s 16 vozili in gasilskim čolnom. Gre sicer za območje veliko okrog 1.600 m2, na katerem je 26 objektov.
Razmere na območju Mestne občine Ptuj so danes stabilne, voda se je umaknila, kar je omogočilo ogled na terenu s strani županje in strokovnih služb. Primož Korošak, področje zaščite in reševanja v MO Ptuj in poveljnik Civilne zaščite MO Ptuj, je po današnji seji Štaba CZ MO Ptuj povedal: «Razmere na terenu, predvsem pa pretok reke Drave, vremenska opozorila in biltene Uprave republike Slovenije za zaščito in reševanje je ves čas spremljal štab CZ MO Ptuj. V prihodnjih dneh, ko se bo voda umikala, se bo izvedlo prečrpavanje vode iz zalitih objektov, kjer bodo ponovno sodelovala gasilska društva iz Mestne občine Ptuj.
V času poslabšanih vremenskih razmer so nas kontaktirali posamezniki in organizacije, ki so bili pripravljeni ponuditi pomoč bodisi pri nastanitvi oseb ali z fizično silo in potrebščinami. Vsem pripravljenim se iskreno zahvaljujemo. Vendar pa je na območju naše občine situacija pod nadzorom in obvladljiva z rednimi silami. V kolikor se bo to spremenilo bomo po širši pomoči tudi poizvedovali. Zavedati se je potrebno, da pomoč ki ni zahtevana in ni definiran njen način in obseg, lahko na prizadetih območjih, tudi škodi. Prosimo, da upoštevate vsa navodila in nasvete pristojnih služb.«
Drava je upadla, pretok je umirjen zato ni ne predvidevamo dodatnih razlivanj in poplavljan, zato lahko pričnemo s sanacijo, je po seji Štaba CZ MO Ptuj povedala županj Nuška Gajšek in dodala, da pa bi bila lahko slika na terenu drugačna, če bi bila izgrajena protipoplavna zaščita v okviru projekta Protipoplavna zaščita reke Drave na območju Črete; projekt se je začel že leta 2020, a se izvedba zaustavlja zaradi težav pri pridobivanju zemljišč.
Poudariti je potrebno tudi to, da so postopki pridobivanj gradbenih dovoljen, še posebej ko gre za projekte financirane iz kohezije enostavno predolgi, kar ogroža črpanje sredstev posledično pa zamika tudi izvedbo.
Nuška Gajšek, županja MO Ptuj: »Zahvaljujemo se Štabu civilne zaščite in prostovoljnim gasilskim društvom. Dejstvo je, da smo jo v primerjavi z drugimi deli Slovenije odnesli dobro, zato je zdaj čas, da pomagamo drugim. MO Ptuj je že ponudila pomoč občinam, ki so bile najbolj prizadete in ljudje potrebujejo pomoč pri čiščenju. Predvidoma bomo sredi tega tedna organizirali avtobus prostovoljcev, ki bo napoten za pomoč pri odpravljanju posledic naravnih nesreč.
Na tem mestu poziv občankam in občanom, da sodelujejo. Gre za celodnevno akcijo, na pot bomo krenili v zgodnjih jutranjih urah in se vračali pozno zvečer. O vseh podrobnostih bomo občanke in občane še obvestili.«
Prijave zainteresiranih občanov MO Ptuj bomo sprejemali na mail: matic.merc@ptuj.si ali na telefonsko številko: 030 604 804
Na vrh