Domov » Novice » Z izjemnim prikazom etnografske dediščine ter dobrodelnim dogodkom se je pričelo 63. Kurentovanje

Z izjemnim prikazom etnografske dediščine ter dobrodelnim dogodkom se je pričelo 63. Kurentovanje

Danes se je na Ptuju s predajo oblasti županje Nuške Gajšek karnevalskemu princu Hinku Šoštariču, vitezu Hinku Sodinskemu, plemenitemu Gallu, tudi uradno pričelo jubilejno 63. Kurentovanje, ki bo v naslednjih desetih dneh, do pepelnične srede, ponovno osrednji pustni festival v Sloveniji.
Predaji oblasti je, kot že v navadi, sledila etnografska povorka, kjer so svoje obredje prikazali avtohtoni pustni liki s ptujskega območja, iz Slovenije in tujine. Letos se je etnografske povorke udeležilo kar 1800 nastopajočih iz petih držav: Avstrije, Hrvaške, Makedonije, Italije in Slovenije. Predstavilo se je 73 skupin iz najrazličnejših društev, varuhov etnografske dediščine.
Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj: »Kot organizatorji smo izjemno veseli in ponosni, da se je po dveh letih premora na otvoritveno etno povorko odzvalo toliko društev, ki gojijo in na mlade prenašajo to izjemno dediščino našega okolja. Ob kurentih ter korantih je svoje obredje prikazalo še kar nekaj FECC-ovih skupin, kar Ptuj ponovno uvršča v sam vrh podobnih festivalov v Evropi. Veliko število obiskovalcev v mestu, ki so ob današnji povorki lahko obiskali še največji dobrodelni dogodek na prostem v Sloveniji – 18. Obarjado Lions kluba Ptuj – se udeležili najrazličnejših animacij in koncerta na prostem, pa je tudi rezultat dobrega dela v preteklosti in nadgradnje organizacije Kurentovanja, za kar se v Zavodu za turizem trudimo iz leta v leto.«
Že od jutra je ob dogajanju na mestnih ulicah in trgih potekala tudi dobrodelna »Obarjada« na Novem trgu.
Zbrane tekmovalne skupine so se pomerile v kuhanju obare, številni obiskovalci pa so jo tudi pokušali. Lions klub Ptuj je tradicionalno karnevalsko kulinarično prireditev organiziral že osemnajstič. Gre za družabno in dobrodelno akcijo, v kateri se skupine lokalnih gospodarstvenikov, politikov in ostalih Ptujčanov med seboj pomerijo v kuhanju najboljše obare, izkupiček pa gre v dobrodelne namene.
Vodja projekta Obarjada Igor Kolar: »Po moji oceni trenutni ves denar še trenutno ni preštet, ampak bomo vsekakor danes nabrali okrog 20.000 EUR, kar je ogromna številka, za kar se zahvaljujem vsem obiskovalcem in vsem ekipam donatorjem. Obiskovalcev danes vidimo, da mrgoli tukaj, in če smo se včasih hvalili ali pa rekli, da je bilo na naši Obarjadi 5000 obiskovalcev, zagotovo lahko danes rečemo, da je teh obiskovalcev čez 7000, in to je enormna številka. Seveda, ob taki množici ljudi se tudi ekipe potrudijo in obare, ki so se danes kuhale, so bile izjemne. Ampak le ena je najboljša in zmagala je nova ekipa, ki je letos prvič z nami, Reseda in MCK Markovci.«
Zbrana sredstva bo Humanitarno društvo Lions klub Ptuj letos namenilo družini Kralj iz Velike Nedelje, ki je v požaru izgubila dom, otrokom iz socialno šibkih družin ter razdelilnici hrane na Ptuju.
Z nedeljo se na Ptuju pričenjajo večerni prikazi etnografskih likov, ki bodo zasedali prostor pred Mestno hišo in na glavnem prizorišču pred Mestno hišo vsak dan od 18. ure dalje.
Velja izpostaviti Dan kurentovih in korantovih skupin, katerega organizator je Zveza društev kurentov, ko bo v sredo, 15. februarja, mesto obiskalo na stotine rogatih in pernatih kurentov/korantov.
Kot vsako leto bo umetniško dogajanje obarvala mednarodna likovna prireditev Ex tempore, odprtje razstave bo potekalo 18. februarja. Letošnje leto Kurentovanje beleži še nekaj mejnikov, in sicer jubilej – 150 let od prve zabeležbe povorke našemljenih meščanov v mestu Ptuj. Z Mestnim pustnim korzom, ki bo letos doživel 10. jubilejno izvedbo, bo potekal prikaz zgodovinske povorke v soboto, 18. februarja.
Mesto Ptuj bo na pustno nedeljo, 19. februarja, v sklopu Karnevalfesta – Mednarodne karnevalske povorke – upravičilo sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji, na kateri bo nastopilo okrog 2500 udeležencev. Za dokaz prenašanja pustne tradicije na najmlajše bo 20. februarja poskrbela otroška pustna povorka v soorganizaciji z Vrtcem Ptuj, ki se je udeležijo otroci II. starostnega obdobja iz celotne Slovenije in po ulicah najstarejšega slovenskega mesta prebujajo pomlad.
Na vseh prireditvah javnega pomena organizatorji pričakujejo približno 4000 udeležencev iz 10 držav, kar Kurentovanje uvršča med največje prikaze pustne dediščine v Sloveniji in Evropi.
Letošnje Kurentovanje se zaključuje 21. februarja, ko je na Ptuju slovo od pusta še posebno praznično. Opoldne Ptujčani odložijo delo in se pridružijo zabavam v mestu ter njegovih lokalih do poznih večernih ur.
TEKST – vir Kurentovanje
FOKam na Ptuju za kulturni praznik TO – avtor Stanko Kozel
Na vrh