Domov » Novice » Okrogla miza o demenci

Okrogla miza o demenci


Demenca ni del normalnega stanja, ampak gre za kronično napredovalno možgansko bolezen, ki jo povzročajo spremembe na možganskih celicah in prizadene nekatere možganske funkcije, kot so spomin, mišljenje, načrtovanje, orientacija, razumevanje, govorno izražanje, prepoznavanje, presoja. Odgovore na bolezen sodobnega časa so pred kratkim iskali na okrogli mizi v Domu upokojencev Ptuj

Čeprav demenca ni običajen proces staranja, pogosto prizadene ravno starostnike. S staranjem prebivalstva narašča tudi pojavnost demence. Pri starosti nad 65 let ima demenco vsaka peta oseba, pri starejših od 80 let pa je ta še pogostejša in prizadene vsako trejo osebo. Izziv za vse institucije je vedno večji.

Tudi v Domu upokojencev Ptuj se delež vlog oseb z demenco povečuje. Trenutno izvajajo dva koncepta dela v enoti Ptuj, tri varovane enote ter dva koncepta osebnega spremljanja v enotah Muretinci ter Juršinci. Vlog za sprejem pa je v tem trenutku enkrat več kot omogočajo kapacitete, zato je čakalna doba za sprejem okrog enega leta. Zato se nadejajo, da bo čimprej sprejet zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bi nagovarjal tudi reševanje te problematike.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 31. marca 2023.)

Na vrh