Domov » Novice » Gospodarstvo » Zemlja ni smetiŠče, Zemlja je naŠ dom

Zemlja ni smetiŠče, Zemlja je naŠ dom

Konec tedna so ob 22. aprilu, Dnevu Zemlje, povsod po Sloveniji potekale čistilne akcije, pa tudi različne prireditve, ki naj bi nas vsaj enkrat letno vzpodbudile, da se zavemo ranljivosti in neponovljivosti našega modrega planeta. Tudi na Ptuju.

Spomladi, ko sneg skopni in tik preden vse ozeleni,  je čas, ko so najlepše vse tiste smeti, ki običajno ostajajo očem prikrite. To je zato čas čistilnih akcij in novih obljub o ohranjanju narave, ki jih običajno slišimo ob dnevu zemlje. Rdeča nit letošnjega dogajanja ob tem dnevu je bil krožni proces pri urejenem ravnanju z odpadki. Vprašanje pa je, koliko se posveča ravnanju z odpadki povprečen državljan resnično vse leto in predvsem, koliko odpadkov pridelamo mesečno. Povprečno to znese okoli 30 kilogramov na osebo, od tega pa je le 35 do 40 odstotkov tistih odpadkov, ki potujejo v nadaljnjo uporabo.

Trend v Evropi je, da bi se do leta 2020 delež odloženih odpadkov zmanjšal na 35 odstotkov. Tej številki pa se resno približujejo le v Avstriji in v skandinavskih državah. Na Ptuju se je ob Dnevu Zemlje žal ponovno zdelo, da se okoljskih problemov zavedajo predvsem otroci, ki so v petek na stojnicah predstavili delovanje njihovih eko šol. čistilne akcije pa so tradicionalno organizirali še v mestnih četrteh, na problem onesnaženosti obrežja Drave pa so opozorili tudi Zeleni Ptuja z eko spustom.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 24. 4. 2007)

Na vrh