Domov » Novice » Gospodarstvo » Nacionalno preverjanje znanja osnovnoŠolcev

Nacionalno preverjanje znanja osnovnoŠolcev

Tudi osnovnošolci te dni polagajo svoj prvi zrelostni izpit. V petek, 4. maja, je na slovenskih osnovnih šolah  potekalo eksterno preverjanje znanja iz prvega predmeta, ki je tako kot na srednjih šolah, slovenski jezik.

Nacionalnega preverjanja znanja se v tem šolskem letu udeležujejo učenci šestih razredov, ki se za sodelovanje odločajo sami,  in obvezno učenci devetih razredov vseh slovenskih osnovnih šol, pa tudi odrasli na ljudskih univerzah. V petek so učenci že preskočili prvo oviro, preizkus znanja slovenščine, že v ponedeljek je sledil tudi preizkus znanja tretjega predmeta za učence devetih razredov, v torek pa so preverili še svoje znanje matematike. Anita Peklar Selinšek, pomočnica ravnatelja in socialna delavka na OŠ Olge Meglič, meni, da je letos nacionalno preverjanje znanja datumsko malce neugodno, saj poteka takoj po prvomajskih dopustih, ko so si nekateri privoščili kar krajše počitnice. Pa tudi predah med preverjanji posameznih predmetov bi po njenem mnenju lahko bili nekoliko daljši. 

Učencem na osnovni šoli Olge Meglič, ki smo jih ujeli takoj po preverjanju znanja, pa se prvi dan kljub počitniškemu razpoloženju vendarle ni zdel pretežek.

Dosežki nacionalnega preverjanja devetih razredov  se vpišejo v zaključno spričevalo, vendar ne vplivajo ne na oceno predmeta ne na splošni učni uspeh, so pa pomembni pri vpisih na srednje šole z omejenim vpisom. Namenjeni naj bi tako bili predvsem učencem in staršem, kot orientacija o pridobljenem znanju otrok glede na standarde v učnih načrtih, pa tudi šolam, kot smernice za vnaprejšnje delo. Učenci so tako v preteklem šolskem letu dosegli pri slovenskem jeziku povprečno 65.5 odstotkov znanja, pri matematiki pa nekoliko manj kot 85 odstotkov.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 8. 5. 2007)

Na vrh