Domov » Novice » Gospodarstvo » Avtorska predstava Romane Ercegovič

Avtorska predstava Romane Ercegovič

V sredo, 9. maja, smo si v Stari Steklarski lahko ogledali premiero predstave Marija Magdalena v izvedbi Romane Ercegovič. Gledalci so dvorano napolnili do zadnjega kotička.

Romana Ercegovič je magistrica umetnosti na področju obrednega gledališča. Po končanem študiju dragamaturgije na AGRFT v Ljubljani, je nadaljevala študij v Cambridgu, v ZDA. Leta 2000 je ustanovila studio za raziskovanje obrednih oblik gledališča in se posvetila odkrivanju globin človeka in narave. V okviru studia, ki se je kasneje preimenoval v Obredno gledališče Duša Zemlje, je nastal tudi njen avtorski projekt Marija Magdalena.

Romana Ercegovič, avtorica predstave: "Predstava govori o ženski, o tem, kako v naši kulturi ljubezen razumemo kot nekaj grešnega, kot nekaj nesvetega. Sama verjamem, da je ljubezen zelo sveta stvar, katoliška cerkev pa je Jezusa predstavila kot božjega sina, nedotakljivega in ga s tem prikrajšala za tiste svetosti življenja, ki jih lahko mi, kot ljudje živimo".

že dolgo časa se ji zdi krivičen odnos do ženske v naši kulturi. Krivični se ji zdijo miti, s katerimi smo seznanjeni že od mladosti in včasih niti ne pomislimo na to, da morda niso resnični oziroma, da so samo interpretacija nečesa, noben pa pravzaprav ne ve, kako je bilo vse skupaj v resnici.

"Konkreten primer je zgodba o maziljenju, ki se v svetem pismu pojavlja štirikrat v vseh štirih evangelijih in v vsakem evangeliju je drugače napisana. če bi bila to ena zgodba, takšna kot je bila in bi bila resnična, potem bi bila v vseh isto napisana. Kako naj potem ljudje v današnjem svetu, ko imamo že tako razvito tehniko in znanost – kako lahko potem verjamemo, da je resnica nekaj, kar nam pač nekdo ponuja že 2.000 let. Zakaj ne bi na stvar pogledali s svojimi očmič", se sprašuje Ercegovičeva.

Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 11.5.2007 

Na vrh