Domov » Novice » Gospodarstvo » Nov zakon o financiranju občin

Nov zakon o financiranju občin

Nov zakon o financiranju občin je v veljavi od 1. januarja letos. Nekatere občine so z novim zakonom pridobile, zlasti tiste večje, pa izgubile. Ptujska občina je med tistimi, ki bodo z novim zakonom nekaj denarja pridobile. Naj kar na začetku povemo, da denarja sicer ni veliko, ampak vendarle.

Dr. Štefan čelan, župan MO Ptuj:" Res je, z novim zakonom o financiranju občin dosti nismo pridobili. Namembnost tega denarja je vnaprej znana, kar pomeni, da ga poljubno ne moremo porabiti, kajti zakonodajalec je predvidel točno določena področja, za katera lahko ta denar namenimo. V glavnem so to infrastrukturne investicije na različnih področjih – zlasti okoljevarstvo in cestna infrastruktura."

Na občini so se odločili, da bodo z dodatnim denarjem, ki jim ga prinaša nov zakon, uredili dva cestna odseka, za kar so že pripravili ustrezno dokumentacijo. Prvi projekt je t.i. protiprašna ureditev javne poti Hruške – gre za cesto na Grajeni, ki je sedaj še makadamska in jo je zato potrebno večkrat letno na novo gramozirati, sedaj jo bodo končno uspeli asfaltirati. Vrednost investcije znaša okrog 250 tisoč evrov, cesto pa bodo asfaltirali v obdobju treh let. Drug projekt je ureditev pločnika ob levem robu Zagrebške ceste, med Ptujem in Vidmom, na odseku od Turnišč do Suhe veje, kjer bodo uredili 320 metrov dolg pločnik med hišnimi številkami 91 in 107, saj se bo prav na Zagrebški cesti na Ptuju po izgradnji mestne obvoznice in Puhovega mostu močno povečal promet in zato je potrebno poskrbeti tudi za varnost peščec. Investicija je vredna dobrih 60.000 evrov, pločnik pa naj bi zgradili do konca oktobra.

(Objavljeno v Ptujski kroniki, 18.5.2007)

Na vrh