Domov » Novice » Gospodarstvo » Hamlet

Hamlet

 

V petek se je v Stari steklarski delavnici na Ptuju s komedijo za enega igralca z naslovom  Hamlet premierno predstavil akademski igralec Tadej Toš, ki ga gotovo vsi že prav dobro poznate tudi po torkovih in sredinih kratkih filmih na naši televiziji.

Hamlet, s pripisom, »vse kar morate vedeti, da vam nihče ne bo mogel reči, da ne veste ničesar« v režiji Tadeja Toša in z dramaturgijo Roka Vilčnika je po avtorjevih besedah predstava, ki reklamira Shakespeara in gledališče nasploh.

Tadej Toš: "Moja predstava se zrudi igralcu, se pravi performerju, meni, dosti prostora za delat stvari v eni predstavi, v enem kosu, na enem mestu, ki bi jih drugače delal v desetih ali pa dvajsetih predstavah. To je ena stvar. Druga stvar, ki se mi zdi super je, pa je, da mi obljublja obilo nekih igralskih užitkov, ko jaz vozim po tem materialu hitri slalom. Seveda pa je to povezano tudi z nekim naporom, ker se ne moreš za nikogar skrit. Ni scenografije, ni veliko glasbe, ni kolegov, ni nekega zrežiranega poteka dogodkov. Tako, da je vse skupaj prepoščeno tudi malo naključju. Je pa seveda tudi neka draž v tem."

Sam igrati v ambientu stare steklarske, ob prazni sceni, le z mikrofonom v roki in z minimumom glasbe je gotovo naporno, saj je risati smeh na ustih, kot priznava večina igralcev, ena težjih in garaških zvrsti.

Tadej Toš: "Te predstave so dejansko najhujše. Najhujše delo v gledališču je igrati komedijo, pred polno dvorano, brez odziva."

To se igralcu na premieri gotovo ni pripetilo. Publika se je iz dvorane namreč vračala do solz nasmejana.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 22. maja 2007)

Na vrh