Domov » Novice » Gospodarstvo » Maturantska parada 2007

Maturantska parada 2007

Tudi ptujski maturantje so se v petek zavrteli na Straussovo četvorko in se ponovno s svojimi vrstniki v Sloveniji in tudi v tujini trudili zapisati v Guinessovo knjigo rekordov. Po neuradnih podatkih naj bi se skupno parade udeležilo kar 42. 060 maturantov.

Straussova četvorka iz opere Netopir se je v Sloveniji natanko ob dvanajstih oglasila iz etra drugega programa Radia Slovenija – Vala 202. Ob žvižgih piščalk so maturantje v oranžnih in belih majicah ter z belimi dežniki zapolnili ptujski mestni trg in sodelovali v še eni postavitvi Guinessovega rekorda.

Letošnja Maturantska parada je potekala pod pokroviteljstvom EU, v sklopu prireditev ter proslav ob 50. obletnici podpisa Rimske pogodbe. Skupno naj bi tako ob zvokih četvorke iz opere Netopir po podatkih plesne šole Urška na ulicah Slovenije , Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Makedonije plesalo natanko 24. 416 maturantov. Po podatkih Plesne zveze Slovenije pa naj bi v okviru prireditve "European Quadrille Dance Festival" na to melodijo plesalo še dodatnih 17.644 maturantov. V rdečeih in belih majicah ter z belimi dežniki so se jim pridružili tudi na Ptuju

Jernej Brenholc, predstavnik organizatorja, plesne šole Pingi, je povedal: " Za to stvarjo stoji res ogromno ljudi, ogromno denarja in "svaka čast", da nam je spet uspelo. Res. če verjamete ali ne, v ponedeljek se začne pripravljati že parada 2008. Tako da…Precej dela za tem stoji."

Najmnožičnejši maturantski ples, kot ga nekateri imenujejo, se je v sedmih letih iz Ljubljane prenesel po celi Sloveniji in v sosednje evropske države. Leta 2001 se prve parade tako udeležilo 3128 plesalk in plesalcev, lani že več kot 23. 600. Število udeležencev letošnje parade naj bi bilo sporno. Plesna zveza obtožuje plesno šolo Urška prirejanja podatkov o številu sodelujočih, saj naj bi jih prikazali kar za šest do sedem tisoč preveč. ali je resnično prišlo do goljufije bo znano, ko bo zbrana vsa potrebna pisna in slikovna dokumentacija. Vsekakor pa bi bilo škoda, če bi zaradi nesoglasij med organizatorji ali pa želje po samopromoci nekaterih, ta priljubljena prireditev propadla.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 22. maja 2007)

Na vrh