Domov » Novice » Gospodarstvo » KoŠnja grajskega griča

KoŠnja grajskega griča

Pokrajinski muzej Ptuj je v soboto organiziral 3. tradicionalno košnjo grajskega griča. Koscem, ki jim takorekoč ni vseeno za njegovo podobo, so se letos pridružili Tlačani iz Spuhlje.

V zgodnjih jutranjih urah se je na prizorišču ptujskega gradu zbralo okrog 30 koscev. Ti so na star način uprizorili košnjo grajskega griča in s tem preprečili nadaljno rast trave, ki je že pošteno kazila njegovo podobo.

Aleš Arih, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj: "Po eni strani gre za to, da resnično pokosimo grajski hrib, ki je sedaj nekako v pristojnosti našega muzeja, kajti v nasprotnem primeru bi bila to ekološka sramota. Po drugi strani pa smo to priložnost izkoristili in resnično pripravili zanimivo prireditev, saj, kot sem ugotovil, celo Ptujčani več ne vedo, kako poteka košnja na star način."

Prireditev, ki ponekod velja za dobro obiskan družabno-kulturni dogodek, so letos ob Spominčicah popestili tudi Tlačani iz Spuhlje.

Franc, član skupine Tlačani iz Spuhlje, je povedal: "Po prvih podatkih, ki jih zdaj vidimo, je zelo v redu. Presenečeni smo, da smo bili povabljeni, in upam, da bomo v bodoče še sodelovali in to v večjem številu. Sodelovali pa bomo tudi z ženskami."

Tlačanka: "Zelo dobro vzdušje je. Všeč nam je, da se tako zberemo vsi skupaj."

Za septembrsko košnjo pa organizator obljublja, da bodo pripravili posebno tekmo – tekmovanje v košnji, na katero bo povabil župana in lokalne politike.

Aleš Arih, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj, nam je zaupal:" Moram povedati, da smo tokrat županu oprostili in ga nismo posebej povabili, kajti ti dnevi so bili naporni, od Puhovega mosta naprej. Jeseni pa načrtujemo tekmovanje županov, zato mu bomo dali čas da trenira in da potem jeseni pokaže svoje sposobnosti, saj bo imel močno konkurenco."

Obeta se torej zanimiva jesen. Več o prireditvi, ki bi lahko dopolnila dogajanje v mestu, pa bo znano v naslednjih mesecih.

( Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 25.5.2007 )

Na vrh