Domov » Novice » Gospodarstvo » Dnevi multiple skleroze

Dnevi multiple skleroze

Pretekli teden je prvič potekal v znamenju multiple skleroze. v Sloveniji je kar okoli 3000 obolelih s to boleznijo, med njimi tudi veliko mladih. Pretekli konec tedna so zato člani Združenja multiple skleroze s pestrim dogajanjem v Qlandiji želeli opozoriti na to neozdravljivo bolezen, o kateri vemo premalo.

Ptujsko podružnica združenja multiple skleroze, ena od petnajstih v Sloveniji, šteje 72 članov, a se število kar tedensko povečuje. Večinoma pa, kot smo se tudi sami prepričali v anketi, o bolezni vemo bolj malo. Ravno seznanjanje širše javnosti pa je bil namen trodnevnega dogajanja.

Jolanda Šoštarič, predsednica ptujske podružnice Združenja MS Slovenije je povedala: "Mi vemo, da je še dosti bolnikov, tudi s to diagnozo, ki pa niso včlanjeni v združenje in se skrivajo ter sami trpijo, ker jih je nekako sram, da imajo to bolezen. To ni prav. Mi jim hočemo pokazati, da se da družiti, da se lahko še vedno športno udejstvujejo, da smo sposobni še marsikaj narediti."

Multipla skleroza je kronična avtoimunska vnetna bolezen osrednjega živčevja. Imunski obrambni sistem v telesu bolnika napada in poškoduje lastno tkivo, in sicer mielinske ovojnice živčnih vlaken, kar onemogoča pravilno prevajanje živčnih sporočil za normalno delovanje telesa. Vzrok bolezni, kljub temu, da klinilčni opis bolezni sega že v leto 1849, še danes ni znan, in tudi ni ozdravljiva. KLjub temu pa večina obolelih lahko pričakuje normalno življenjsko dobo. Nežka Krepek je bolnica z multiplo sklerozo že 15 let. Prvi znaki bolezni pri njej so bili, kot je povedala, utrujenost, težave z ravnotežjem in govorom.

Ob dnevih multiple skleroze je v podporo združenja nastopilo več bolnikov in razlilčnih folklornih skupin, na otvoritveni dan pa je potekalo tudi snemanje narodno zabavne oddaje Polka in Majolka, med predvajanjem katere bodo na Net TV zbirali sredstva za nakup kombija prilagojenega za prevoz težkih invalidov v rehabilitacijskem centru Ankaran.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 29. maja 2007)

Na vrh