Domov » Novice » Gospodarstvo » V pričakovanju suŠe

V pričakovanju suŠe

Sušna obdobja so v zadnjih letih zelo pogosta. V javnosti so najbolj odmevne kmetijske suše, vsekakor pa vedno večji pomen predstavljajo tudi na področju oskrbe s pitno vodo.

Marijan Gregorinčič, vodja dejavnosti proizvodnje in distribucije vode Komunale Ptuj: "Kar se tiče zadostnih količin vode, se nam tudi v sušnem obdobju ni treba bati. Količina voda znaša skupno 0,5 kubičnega metra na sekundo v celotnem sistemu, tako, da tudi v sušnih obdobjih ni problemov zaradi količine vode. Problemi so samo v dislociranih – oddaljenih krajih , kjer je možno, da pride zaradi dolgih transportov do pomanjkanja. Vendar se te zadeve dajo regulirati s kakšnimi manjšimi motnjami."

Ivan Dobnik, ekolog Komunale Ptuj: "Zaenkrat je stanje ugodno, do malenkostnega poslabšanja bi lahko prišlo pri enormnih porabah vode, kjer bi bilo potrebno črpati večje količine vode iz plitve podtalnice."

Suša pri podzemnih vodah se običajno pojavi zadnja in se zadnja tudi konča. Po daljši meteorološki suši padavine najprej nadomestijo vlago v tleh, napolnijo rečne struge in šele čez nekaj časa poniknejo do podzemnih voda.

Marijan Gregorinčič, vodja dejavnosti proizvodnje in distribucije vode Komunale Ptuj: "V takšnem primeru bo potrebno poslušati naša navodila, strpno pristopiti k zadevi, da bomo lahko to vse skupaj speljali. Našo vodo bo potrebno koristit v skladu z navodili, tako, da ne bodo prali ali zalivali, vendar upam, da do takšnega primera ne bo prišlo."

Zaenkrat se suše na širšem območju Ptuja odražajo predvsem kot presihanje plitvih vodnjakov, medtem ko pri globjih črpalnih vodnjakih vodooskrbnega sistema Ptuj takšnih težav v zadnjh 30 letih ni bilo.

( Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 29.5.2007 )

 

Na vrh