Domov » Novice » Gospodarstvo » Ptujski muzej se poskuŠa prilagajati obiskovalcem

Ptujski muzej se poskuŠa prilagajati obiskovalcem

Bliža se poletje in na Ptuju je vsak dan več turistov. Zato smo ponovno preverili, kako je z delovnim časom ptujskega gradu, ene najbolj obiskanih turističnih točk Slovenije. Ptujski grad je v sezoni odprt od devete do osemnajste ure, ob sobotah in nedeljah v juliju in avgustu pa do dvajsetih. Zdi se, da bi grajsko dvorišče moralo biti v turističnem mestu, kakršen je Ptuj, odprto tudi ob večerih, ko je pogled na staro jedro in mostove najlepši.

"Moram reči, da me to vprašanje že kar razhudi. če bi si pogledali spletne strani, bi lahko videli, da imajo vsi muzeji odpiralni čas, ne vem, od devete do sedemnajste ure," je bil odločen Aleš Arih, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj. In smo preverili. Stalna muzejska razstava v mariborskem gradu je na ogled od torka do sobote od devete do šestnajste, ob nedeljah le do štirinajste, ob ponedeljkih si razstave ne morete ogledati. Tudi v celjskem muzeju v ponedeljek ne boste videli ničesar, drugače pa jih lahko obiščete v sezoni med deseto in osemnajsto. Kar pa seveda ne pomeni, da se moramo zgledovati prav po njih.

"Je pa ptujski muzej edini muzej v Sloveniji, mogoče tudi v večjemdelu Evrope, ki je, kot sem že večkrat povedal, odprt skozi vse leto, petek in svetek, razen treh dnevov. In mi se seveda tudi prilagajamo obiskovalcem, to pomeni, da če obiskovalec pride nekaj pred osemnajsto uro, ali skupina, mi ne zapremo vrat, kot se to dogaja drugod, ampak mi te skupine sprejmemo in jim omogočimo ta ogled. In na koncu, mi smo v lanskem letu imeli okrog 6000 obiskovalcev izven obiska grajskih zbirk, torej na prireditvah. To pomeni, da je skoraj vsak drugi dan muzej odprt do dvaindvajsetih, triindvajsetih zvečer. Vse te stroške varovanja, pazniške službe pokrivamo sami. Tako seveda naprej več ne gre. In če ne bomo našli neke skupne rešitve, se bomo pač morali nekako prilagoditi ostalim muzejem, ki so pač to rešili v sladu s svojimi pravili oziroma zakonskimi določili," je še povedal Arih.

Ptujčani imamo vendarle občutek, da grajsko dvorišče ni odprt toliko, kolikor bi si želeli. Tudi občina bi morda morala narediti več.

"Saj. Mi se zdaj, jasno, pogovarjamo, da nam bodo, kot doslej, pomagali pri organiziranju pazniške službe. Predvsem gre za delavce iz javnih del, s katerimi vsa leta odlično sodelujemo, vendar zdaj je mesec maj, mi še vedno nimamo paznikov, mi pokrivamo s študenti, s svojimi ljudmi. Sami to plačujemo. Imamo dve galeriji, Miheličevo galerijo in pa sedaj po novem Salon umetnosti, in to sta edini mestni galeriji. Muzej z njima seveda upravlja, ampak ljudi za to nimamo. Lahko se zgodi, da če tega problema ne bomo rešili hitro, da bomo enostavno skrajšali odpiralni čas ali pa določili dan, dva v tednu, da bosta ti galeriji odprti. To pa bi bilo seveda v popolnem nasprotju s kulturno in turistično ponudbo Ptuja, še posebej zdaj, ko se predstavljamo kot kandidati za evropsko kulturno prestolnico. Mislim, da je v tem mestu toliko razuma in toliko pripravljenosti, da bomo to prej ali slej rešili," je pojasnil direktor muzeja.

Izbor Maribora s sodelujočimi mesti je bil pred kratkim potrjen tudi s strani države. Morda bo res tudi to doprineslo k hitrejšemu reševanju problemov, s katerim se srečuje muzej, in k širjenju, ne krčenju kulturne ponudbe.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 5. junija 2007)

 

Na vrh