Domov » Novice » Gospodarstvo » Kultura vina na Slovenskem

Kultura vina na Slovenskem

Vsem poznavalcem in ljubiteljem slovenskih vin in vsem tistim, ki to želijo
postati, seveda pa tudi vinogradnikom in vinarjem, naj bi bila namenjena nova
knjiga dr. Dušana Terčelja. Ob odlični kapljici, kot se spodobi, sta jo avtor
in urednik predstavila ta četrtek.

Kultura vina na Slovenskem je obsežna monografija z več kot 430 dokumentarnimi in umetniškimi fotografijami, ki je bila izdana v sodelovanju ptujskega podjetja Tovarna tradicij in Slovenskega etnografskega muzeja. Urednik in pisec predgovora k delu priznanega slovenskega enologa dr. Terčelja je docent doktor Aleš Gačnik.

"Gre za zelo obsežen, zahteven publicistični projekt. Po moje gre tudi za publicistični spomenik zgodovini slovenskega naroda na katerega bodo lahko bodoče generacije enologov, etnologov, vinarjev, gostinskih in turističnih delavcev lahko še kako ponosne. V primerjavi z drugimi knjigami, je ta knjiga dosti bolj celovita. Ne govori samo o enološki plati vina, ampak govori o kulturi vina, se pravi, govori o nekem širšem kontekstu, v kateregA je vpeto naše vsakdanje in praznično življenje. Z vinom smo povezani od rojstva do smrti. Vino je naš nepogrešljiv sopotnik. Kultura vina je kultura, ki bi se ji, zlasti na Štajerskem, najtežje odrekli," je povedal o knjigi.

 Začetki projekta, ki ga, kot je poudaril urednik, brez prispevka številnih Slovenskih kletarjev in vinogradnikov ne bi bilo, segajo že v leto 2003. Je prva knjiga avtorja, ki si predvsem želi spodbuditi bralca, da si sam želi bolje spoznati vino. Je predvsem njegov osebni pogled na svet in vino skozi 50-letne izkušnje dela v vinarstvu. V knjigi pa se je med drugim lotil tudi pojasnjevanja svojega pogled na prihodnost vinarstva pri nas.

Proizvajalec in potrošnik morata nekako priti v stik. Eden se mora izobraziti, drugi pa se more potruditi, da bo dobil z njim stik, bi rekel, tak prijateljski stik, kjer se bosta večkrat srečala. Pri nas smo tako grozno razdrobljeni. Izgleda, da bo veliko takih kmetij propadlo in s tem seveda vinogradi in te lepe naše gorice, posebno v teh obrobnih deželah. če ne bomo mi z vinskimi cestami, z vinskimi kmetijami vsaj delno to rešili," meni dr. Dušan Terčelj, enolog in avtor knjige.

Pri kulturi pitja pri nas, ki se menda izboljšuje, je po avtorjevem mnenju predvsem pomembno, da jo omasovimo. "Ker se propagira vino in hrana, pa kakšno vino ob kakšni hrani, ampak veliko je to zgolj sam snobizem. Ko niti ni še, da občutijo, da različno spada skupaj. Recimo, kadar je moderno rdeče vino, pa vzamejo rdeče vino, ko je bilo belo, so vzeli belo, " je kritičen Terčelj.

V partnerstvu s slovenskim etnografskim muzejem so se dogovorili, da do časa predsednikovanja Slovenije v Evropski uniji knjigo prevedejo še v angleški jezik . Vladalo naj bi tudi veliko zanimanje šoanskih in francoskih založnikov, predstavitve v Vinskem hramu pa se je udeležila tudi pomembna avstrijska založnica, ki si prizadeva, da bi knjigo predstavili še na avstrijskem knjižnem sejmu na Dunaju.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 8. junija 2007)

 

 

 

 

 

Na vrh