Domov » Novice » Gospodarstvo » 14. junij – Mednarodni dan krvodajalcev

14. junij – Mednarodni dan krvodajalcev

Ob mednarodnem dnevu krvodajalcev so včeraj v ptujski bolnišnici pripravili svečano slovesnost in tudi na tak način opozorili, da nikoli ne vemo, kdaj bomo tudi sami potrebovali kri.

Marija Šeruga Doliška, dr. med., predstojnica Oddelka za transfuziologijo: "V lanskem letu smo imeli 3.116 krvodajalcev, ki so darovali 16.500 litrov krvi".

Na oddelku za transfuziologijo ptujske bolnišnice je šest zaposlenih. "Jaz sem edina zdravnica, zaposlene so še štiri višje medicinske sestre in inženirka kemijske tehnologije", pojasnjuje predstojnica oddelka. Posamezniki lahko darujejo kri vsak ponedeljek in četrtek od 7. do 11. ure. Vsi, ki želijo biti krvodajalci morajo biti polnoletni, tehtati morajo vsaj 50 kg, biti dobrega počutja in zdravja, ne smejo jemati kakšnih posebnih zdravil ali se zdraviti za določeno bolezen. Krvi je v ptujski bolnišnici dovolj.

Robert čeh, dr. med., direktor bolnišnice dr. Jožeta Potrča: "Odvzeta kri gre v predelavo. Letno imamo nekaj čez 3.000 odvzemov, ta kri se potem proda mariborskemu Univerzitetnemu kliničnemu centru, nazaj pa kupimo derivate, ki so potrebni pri operacijah in zdravljenju, kar nas stane več, kot dejansko dobimo za kri".

Magda Gol, medicinska sestra in tudi sama krvodajalka, je v ptujski bolnišnici vrsto let opravljala delo organizatorke krvodajalcev, ob odhodu v pokoj, pa so ji za njeno požrtvovalno delo podelili posebno priznanje. Gospa Gol je vsak prosti trenutek posvetila sočloveku in je vzor mlajšim generacijam, ki prihajajo za njo. Zmeraj je poudarjala, da je potrebno živeti drug z drugim in ne drug mimo dtrugega.

Magda Gol, medicinska sestra: "Dvakrat letno sem skupaj s transfuzijskim oddelkom organizirala krvodajalske akcije. Kri sem darovala 23 – krat".

Rdeči križ je v Sloveniji še zmeraj vodilni organizator krvodajalskih akcij. Marijana Cafuta, sekretarka RK Ptuj: "Skrbimo za to, da so v transfuzijskih oddelkih vedno na razpolago krvodajalci z ustreznimi krvnimi skupinami in seveda za njihovo zadostno število, zato, da lahko v vsakem trenutku pokrivajo vse potrebe".

Pred mikrofon smo povabili tudi enega izmed prejemnikov priznanj za svoje humano poslanstvo. Gospod Janko Kodrič je kri daroval kar 67 – krat.

Janko Kodrič, 67x darovalec krvi: "H krvodajalstvu me je povabila sestra Golova, kri darujem že dobrih dvajset let, 4 – krat letno".

Morda smo s tem našim prispevkom spodbudili še koga, ki bo v prihodnje tudi sam daroval kri in pomagal številnim, ki jo širom Slovenije pa tudi sveta potrebujejo.

Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 15.6.2007

Na vrh