Domov » Novice » Gospodarstvo » Odprta razstava Hidroarheologija

Odprta razstava Hidroarheologija

V petek so v arheoloških zbirkah Pokrajinskega muzeja Ptuj, odprli razstavo Hidroarheologija-podvodne arheološke raziskave na področju Vrsarja in Poreča. Razstava je pripravljena v okviru projekta Muzejski odsevi.

Povod za razstavo, na Ptuju prikazano prvič, je dolgoletno uspešno sodelovanje med Pokrajinskim muzejem iz Ptuja in hrvaškim Zavičajnim muzejem iz Poreštin." Gre v bistvu za popestritev klasične arheologije in konec koncev za izobraževanje, kajti mnogi mislijo, da je arheologija samo tisto ščetkanje in podobne stvari, ki jih vidijo na terenu. Gre pa velikokrat za imenitne najdbe, za zgodovinski prikaz življenja in dogajanja daleč nazaj v zgodovino", je povedal Aleš Arih, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj, ob odprtju razstave.

Razstavljeni predmeti so le del zbirke, najdene pri sondiranju morskega dna na območju Istre, v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Predmeti so iz časa Antike, pa vse do danes." Vi morate vedeti, da je območje Poreča in same luke obstajalo tam že 1000 let pred našim štetjem. Potem so v času Rima ladje prihajale v ta del zaliva in temu normalno so tam najdeni vsi ti predmeti, ne samo iz časa Rima, ampak tudi iz srednjega veka", je povedal Vladimir Kovačič-Zavičajni muzej iz Poreštin, Hrvaška.

Razstava, ki je popestrila izjemne arheološke zbirke Pokrajinskega muzeja, bo na ogled do konca septembra.                

 ( Objavljeno v oddaji Ptujska kronika 3.7.2007 )

Na vrh