Domov » Novice » Gospodarstvo » Sezona vlomov je tu

Sezona vlomov je tu

Bliža se vrhunec sezone oddihov in s tem obdobje, v katerem so tisti, ki prežijo na našo lastnino še prav posebej aktivni. Ptujske policaje smo zato poprosili za nekaj nasvetov, ki lahko preprečijo neljuba presenečenja ob vrnitvi z vaših počitnic.

Policija opozarja, da v Sloveniji narašča število hišnih ropov, ki so izvedni na dobro pripravljen in tudi nasilen način. Storilci žrtve vnaprej izbirajo in stanovanjske objekte predhodno skrbno opazujejo. V blokih in večstanovanjskih hišah je najbolje, da se dogovorite kar s sosedi, da vam redno izpraznijo poštni nabiralnik in poskrbite, da so okna sicer zaprta, a senčila na oknih niso spuščena, saj je to znak, da ni nikogar doma.

Še bolj so na udaru hiše v nestrnjenih naseljih. V zadnjem času se tako že pojavlja povečano število vlomov v hiše na vasi, vlomilci pa izkoristijo predvsem čas, ko se začne mračiti, tudi, ko so stanovalci le na zabavah ali krajših obiskih.

Zato na policiji pozivajo ljudi, da skušajo za svojo varnost v prvi vrsti poskrbeti sami. Najbolj učinkoviti so tehnični pripomočki, pomembne so kakovostne ključavnice, zamrežena ali kako drugače zavarovana okna, v veliko pomoč so  lahko tudi senzorske luči, ki se prižgejo ob gibanju, najboljše pa je seveda tehnično varovanje, ki je s signalom povezano z eno od varnostnih služb in ki že s samo sprožitvijo alarma prežene nepridiprava. Policija pa opozarja tudi na previdnost, ko se podamo na počitnice z avtom. Vredne predmete in torbice je zato najpametneje puščati vsaj v prtljažniku, kjer niso vsem na očeh.

Naj vas nekoliko vendarle potolažimo, po podatkih ptujske policije, če se primerjamo s preostalim zahodnim svetom ali pa že z območjem policijske uprave Maribor ali širše v Sloveniji, smo vendarle na Ptujskem še vedno dokaj varni, ko govorimo o vlomih v stanovanja. Nikakor pa se ne gre zanašati na srečo. če lahko že z nekaj preprostimi ukrepi poskrbimo za večjo varnost.

(Objvljeno v oddaji Ptujska kronika, 6. julija 2007)

Na vrh