Domov » Novice » Gospodarstvo » V Pokrajinskem muzeju dali pobudo za ureditev Sončnega parka

V Pokrajinskem muzeju dali pobudo za ureditev Sončnega parka

Sončni park, ki stoji v neposredni bližini Dominikanskega samostana, že dolga leta predstavlja kamen spotike. V Pokrajinskem muzeju so tako dali pobudo, da bi ga dokončno uredili, čeprav brez sodelovanja z ostalimi, tudi tokrat ne bo šlo.

Aleš Arih si prizadeva, da bi Sončni park uredili v sodelovanju med občino, ki je sicer njegova lastnica, Pokrajinskim muzejem, bližnjim Park hotelom in še kom. Naj povemo, da so se pred časom za njegovo ureditev zavzemali tudi v bližnji osnovni šoli Olge Meglič. Aleš Arih, direktor PMP Ptuj: "Sončni park, ki povezuje Dominikanski samostan in stare zapore, je prostor, ki bi ga bilo treba prilagoditi obema kulturnima spomenikoma. Namreč gre za zeleno oazo, ki jo mnogi redno obiskujejo, a vse prevelikokrat so zgroženi nad neurejenostjo in onesnaženostjo samega parka."

Ob koncih tedna tako ni mogoče ubežati sledom vandalizma, najustreznejša rešitev bi bila ograja, ki bi park zavarovala pred nočnimi vsiljivci. Muzej občini predlaga tudi podaljšanje pločnika, ki vodi do starih zaporov oziroma Dominikanskega samostana. Še nedavno so dostop do parka kazile posode za odpadke, zadnje čase pa ga vse bolj ovira tudi divje parkiranje, ki se seli že na območje samega parka in tako ovira nemoten dostop različnim turistom, ki bi si ga radi ogledali. Trenutno lahko tod vidijo Murkov in Ferkov kip, v muzeju pa se zavzemajo še za postavitev novih obeležij. Tukaj bi radi videli Kvedrov spomenik, veterani vojne za Slovenijo predlagajo, da bi v parku postavili še spomenik, vezan na dogodke v letih 1990 in 1991, muzej pa skupaj z veteranskimi združenji, Zvezo borcev, policijskim veteranskim združenjem, društvom generala Maistra in predstavniki Slovenske vojske načrtuje še spomenik padlim vojakom na soški fronti, ki so živeli na območju Ptuja. Aleš Arih, direktor PMP Ptuj: "Glede na to, da na nasprotni strani nastaja nov hotel Park, se z lastniki pogovarjamo, da bi turistom in ostalim gostom v času sezone ponudili napitke, kar bi jih tudi tukaj zadržalo in jim omogočilo, da bi si ogledali še ostalo bogato kulturno dediščino".

Občini je Arih svoje načrte v zvezi s parkom že predstavil. Aleš Arih, direktor PMP Ptuj: "Trenutno z občino potekajo razgovori o podaljšanju pločnika vse do Dominikanskega samostana." Na občini pojasnjujejo, da so z načrti muzeja seznanjeni, več pa bodo lahko povedali, ko bo prišlo do bolj konkretnih rešitev.

(Objavljeno v Ptujski kroniki, 17.8.2007)

Na vrh