Domov » Novice » Gospodarstvo » Obnova Mestnega gledaliŠča poteka po načrtih

Obnova Mestnega gledaliŠča poteka po načrtih

Vsi, ki se te dni sprehajate po mestu mimo Slovenskega trga ste lahko priča že skoraj popolnoma obnovljeni fasadi Mestnega gledališča. Trenutno večina del poteka v njegovi notranjosti, izvajalci pa se trudijo, da bi vsa dela dokončali do predvidenega roka. 12. oktobra lani so polagali temeljni kamen za obnovo Mestnega gledališča in že takrat obljubili, da bo gledališče v dobrem letu dni obnovljeno. Vmes smo nekajkrat preverili, kako napredujejo dela, to pa smo storili tudi tokrat.

Rene Maurin, direktor Mestnega gledališča Ptuj: "Trenutno potekajo dela v notranjosti gledališča, gre za bolj finejša dela, kot je npr. nameščanje opreme in vzpostavitev tehnike. Ta faza je sicer zelo zanimiva, a hkrati tudi zelo občutljiva, saj je potrebno izpolniti veliko posameznih detajlov, kakor tudi številne tehnične zahteve. Teater tako počasi začenja dobivati neko svojo končno obliko."

Vsa dela izvajajo Gradis GP Gradnje iz Ptuja, za kar jim je občina podelila stavbno pravico. Investicijska vrednost obnove znaša okrog 500 milijonov nekdanjih tolarjev drez DDV, občina pa sicer še zmeraj čaka tudi na denar s strani Ministrstva za kulturo, a bo na njihov odgovor potrebno počakati vsaj še do jeseni, ko naj bi se občinarji sestali z njihovimi predstavniki. Obnova pa medtem nemoteno poteka naprej. Po prenovi bo tako gledališče imelo 1100 m2 t.i. koristnih prostorov.

Rene Maurin, direktor Mestnega gledališča Ptuj: "V vsakem primeru bo gledališče pridobilo nekaj dodatne površine, je pa res, da bo ob tem izgubilo sedanjo stavbo uprave, kar hkrati pomeni, da sama kvadratura ne bo veliko večja, kot je bila prej." Po obnovi bo gledališče sicer nekaj sedežev pridobilo, še dodaja. "Imelo jih bo 240. Glavna pridobitev pa je v tem, da bo bistveno več sedežev z dobro vidljivostjo. Pred tem je bilo število sedežev zgolj nekoliko manjše, a ogromno jih ni bilo uporabnih, medtem ko se bo sedaj število kvalitetnih sedežev povečalo."

Gledališčniki tudi že pripravljajo prvo premiero v novi sezoni, to bodo Raztrganci, avtorski projekt Sebastjana Horvata. Upajo, da bo premiera že v obnovljeni gledališki stavbi, ki naj bi jo predvidoma odprli v mesecu oktobru.

Objavljeno v Ptujski kroniki, 24.8.2007 

Na vrh