Domov » Novice » Gospodarstvo » Nogometna tekma brezdomcev

Nogometna tekma brezdomcev

Tudi na  Ptuju smo bili v sredo, 21. marca, priča nenavadni nogometni tekmi, eni izmed mnogih, ki se trenutno odvijajo po vsem svetu. V športni dvorani Mladika so se na eni izmed desetih tekem v Sloveniji, ki so del projekta Svetovnega prvenstva brezdomcev v nogometu,  pomerile štiri ekipe.

Mednarodnemu projektu, v katerem že od leta 2003 brezdomci iz različnih držav merijo moči v uličnem nogometu, se je namreč letos pridružila tudi Slovenija. Zavod 69 in zavod Socio sta partnerja v projektu, namenjenemu socialni integraciji skozi šport. Projekt je zelo uspešen, saj je lani kar 77 odstotkov igralcev, ki so se udeležili svetovnega prvenstva našlo novo življenjsko pot.

Zanimivo pa je, da so poleg ekip ptujske srednje ekonomske šole, brezdomcev iz Celja in Maribora ter materinskega doma Celje in znanih slovencev, namesto brezdomcev Ptuj na tekmi zastopali člani društva Ozara. Na Ptuju namreč, kot je povedal direktor Centra za socialno delo Ptuj, mag. Miran Kerin, klasičnih brezdomcev nimamo.  Kljub temu pa je pomembno, da vsi podpirajo projekt, namenjen pomoči marginaliziranim skupinam.

Desetim tekmam, ki se igrajo v različnih krajih po Sloveniji, sledita še polfinali v Mariboru in Celju in zadnja, finalna tekma v Ljubljani. Na njej bo selektor reprezentance Aleš čeh izbral ekipo osmih brezdomcev, ki bodo med 500 udeleženci zastopali barve Slovenije na svetovnem prvenstvu, 27. julija, na Danskem.

Na vrh