Domov » Novice » Gospodarstvo » Cepljenje proti raku na materničnem vratu bi pomagalo mnogim ženskam

Cepljenje proti raku na materničnem vratu bi pomagalo mnogim ženskam

Ptujski Socialni demokrati so ob koncu dopustov in pričetku novega delovnega obdobja, tudi mestnega sveta, simbolično pripravili tiskovno konferenco, s katero so, kot pravijo, želeli opozoriti tudi na nevarnost političnega glasovanja in odločanja v mestnem svetu.

S tem so ciljali predvsem na dogajanje ob julijskem sprejetju odloka o komunalnem prispevku, ki je kar nekaj mesecev dvigoval temperaturo zasedanj ptujskih svetnikov. Amandma, ki ga je vložil Odbor za okolje, prostor in gospodarsko infrastrukturo, in je predvideval 20 odstotno znižanje komunalnega prispevka za cono 2 oziroma okolico Ptuja, je bil na odboru, ki ga sestavlja 7 članov, namreč soglasno sprejet, kasneje pa v samem svetu zavrnjen, z devetimi glasovi proti in osmimi za.
Miran Meško, predsednik odbora ter predsednik SD Ptuj in svetnik SD, vidi razlog za tak razplet v strankarskem glasovanju v ptujskem Mestnem svetu.

Na novinarski konferenci pa so socialni demokrati predstavili še dva predloga, za katera si želijo, da bi dobila čim širšo podporo različnih političnih opcij. Odlok o mladini, s katerim so enkrat že neuspešno poskušali, naj bi po mnenju članov Mladega foruma končno uredil delovanje in financiranje mladine v občini. Ker so nekatere občine take odloke že sprejele, po mnenju Dejana Levaniča, predsednika Mladega foruma, tudi na Ptuju ob ponovni vložitvi odloka zadržkov ne bi več smelo biti.

Na tiskovni konferenci pa so predstavili še predlog, po katerem naj bi občina kot ena od prvih v proračunu zagotovila sredstva za sofinanciranje cepljenja proti raku na materničnem vratu ter s tem pripomogla tudi h kasnejši uvedbi obveznega cepljenja na nacionalnem nivoju.
Veliko evropskih držav je namreč že uvedlo takšno cepljenje, prav zdaj pa v Sloveniji, tudi preko spleta, poteka zbiranje podpisov v podporo odločitvi, ki bi lahko v bljižnji prihodnosti pomembno vplivala na življenja tisočih žensk.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 31. avgusta 2007) 

Na vrh