Domov » Novice » Gospodarstvo » Ptuj bo srediŠče pokrajine Spodnje Podravje

Ptuj bo srediŠče pokrajine Spodnje Podravje

Vlada je sredi marca v usklajevanje poslala paket predlogov zakonov o pokrajinah. V delovnem osnutku zakona o ustanovitvi pokrajin je tokrat prvič zapisano tudi predvideno število novih pokrajin, njihovi sedeži in meje.

Ena izmed štirinajstih bodočih pokrajin naj bi tako bila tudi Spodnje Podravska, ki naj bi obsegala naselja devetnajstih občin, v katerih živi 88 000 prebivalcev. Podoben predlog razdelitve države na štirinajst občin je nekaj časa obravnavala tudi že prejšnja vlada, ki pa je meje Spodnjepodravske pokrajine zarisala nekoliko drugače.

župan pravi, da nasprotovanja vključenih občin ne pričakuje, saj je večina občin, z izjemo Središča ob Dravi, Svetega Tomaža ter Ormoža  tudi do sedaj medsebojno že sodelovala v Skupni občinski upravi. Ptuj je leta 1957 izgubil statusa okraja, še dodaja župan, kar ga je v štiridesetih letih potisnilo v razvojni zaostanek, ki ga je težko premostiti.

V predlogih zakonov je še veliko neznank, predvsem glede prenosa pristojnosti iz občin na pokrajine, ter bojazni o bohotenju birokracije. Na Ptuju pa so pričakovanja vsekakor velika. če bodo zakoni sprejeti do konca tega leta, naj bi pokrajine začele delovati že leta 2009, na Ptuju pa si želijo, da bi bil sedež pokrajine že v novi stavbi, ki jo nameravajo do takrat zgraditi.

Na vrh