Domov » Novice » Gospodarstvo » Pričetek pouka v novi zasebni glasbeni Šoli na Ptuju

Pričetek pouka v novi zasebni glasbeni Šoli na Ptuju

Vrata nove zasebne glasbene šole, ki so jo v preteklih mesecih napovedovali številni koncerti, so se to nedeljo, 2. septembra, tudi uradno odprla. Zbrani so ob slovesnosti do zadnjega kotička zapolnili refektorij minoritskega samostana.

Sedemnajst učiteljev bo v prostorih minoritskega samostana Sv. Petra in Pavla to šolsko leto poučevalo skupno kar sto deset učencev v različnih programih, še 25 se jih je odločilo za vpis v nadstandardne programe za odrasle. Novost pa je tudi poučevanje igranja na citre in orgle, saj se je pri predhodnem vpisu po besedah Veronike Emeršič, ravnateljice Zasebne glasbene šole v samostanu Sv. Petra in Pavla, pokazal interes tudi za te instrumente.

Tudi nova glasbena šola bo izvajala javnoveljavni program, hkrati pa si bodo lahko privoščili tudi nekatere drugačne vzgojne pristope, velik poudarek pa bo tudi na liturgičnem petju. Za marsikoga bo gotovo prav to odločilni razlog pri izbiri šole.
V Sloveniji kar 24 000 učencev obiskuje glasbeno šolo, kar nas po besedah ministra za šolstvo in šport, dr. Milana Zvera, ki je novo šolo tudi uradno odprl, uvršča v sam svetovni vrh. Do sedaj pa je pri nas zaživelo le malo zasebnih glasbenih šol, ki bi bile financirane tudi iz državnega proračuna, kot bo nova ptujska glasbena šola.

Gotovo je, kot je med drugim v slavnostnem govoru povedal tudi minister Zver, da nova zasebna glasbena šola v izobraževanje prinaša nove glasbene pristope in vsebinske kakovosti, ki pomenijo razširitev in obogatitev ponudbe v ptujskem in hkrati tudi slovenskem glasbenem šolstvu.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 7. septembra 2007) 

 

Na vrh