Domov » Novice » Gospodarstvo » Še eno uspeŠno leto za Ptujsko klet

Še eno uspeŠno leto za Ptujsko klet

Ptujska klet letno proizvede okrog 3,5 milijone litrov vina. Od tega je belih vin približno 85%, ostalo predstavljajo rdeča vina. Letos so na največjih in najbolj prestižnih svetovnih vinskih tekmovanjih prejeli številne nagrade, s trgatvijo pa so to sezono pričeli že v začetku septembra.

Toliko priznanj najvišje žlahnostni iz najprestižnejših svetovnih vinskih ocenjevanj, kot jih je letos dobila Ptujska klet, se v tako kratkem času še ni zgodilo. Pri tem je za vodstvo kleti najpomembnejše, da je največ nagrad bilo namenjenih suhim, sadnim in svežim vinom. Zraven nagrad iz Londona ob Decanterju, Ljubljane in Radgone, se v Ptujski kleti ponašajo tudi z najboljšo slovensko zvrstjo vina. To je Cuvee Nobl. S tem so se uvrstili med najuspešnejše slovenske vinske kleti.

V letošnjem letu so v Ptujski kleti s trgatvijo zaradi vremenskih pogojev, predvsem sončevega ožiga, pričeli dobre tri tedne prej kot običajno. Prevzeli so že okrog 700 tišoč kilogramov grozdja, zgodnjih in srednje poznih sort. Grozdje prevzemajo oziroma odkupujejo izključno od kooperantov, ki imajo z njimi sklenjene pogodbe in od kmetijske zadruge. Odkupne cene ostajajo na ravni lanskih, so pa po besedah Andreja Sajka, direktorja Ptujske kleti, najvišje na Štajerskem.

(Objavljeno v Oddaji Ptujska kronika, 11. septembra 2007)

Na vrh