Domov » Novice » Gospodarstvo » Kinologija  DP v sledenju in tekmovanje Šolanih psov

Kinologija  DP v sledenju in tekmovanje Šolanih psov

člani Kinološkega društva Ptuj so pripravili dvodnevno državno prvenstvo psov v sledenju, temu pa je sledil še 10. čihalov memorial – regijsko tekmovanje šolanih psov. Prireditev, ki so ju izvedli 14. in 15. septembra na društvenem poligonu v Budini ter na terenih v okolici Ptuja, se je udeležilo preko 50 tekmovalcev iz slovenskih klubov in društev. Med njimi je bilo tudi dvanajst tekmovalcev iz domačega društva.

Državnega sledarskega tekmovanja se je udeležilo 24 tekmovalcev, štirje iz ptujskega društva. Vsak pes je z vodnikom moral opraviti dve iskanji po sledi. Tekmovalci so bili razdeljeni v tri zahtevnostne stopnje, ki se med seboj razlikujejo po tem, koliko je sled stara in koliko je dolga ter po številu predmetov, ki bi jih pes naj našel. Prvi del tekmovanja so izpeljali v petek na travnatem in gozdnem terenu v Staršah, v soboto pa so bili v okolici Ptuja. Po najzahtevnejši stopnji IPO-FH je tekmoval tudi dvakratni svetovni prvak Rajko žagar iz KD Grosuplje: »V tem programu je sled dolga 1700 korakov in stara 3 ure. V 45 minutah mora pes najti 7 predmetov, za katere pa njegov vodnik ne ve, kje so. S svojim psom treniram tri krat na teden, en trening pa traja najmanj 5 ur.« Po tem programu je tekmoval tudi Zlatko Voglar iz KD Ptuj in osvojil 4. mesto. Po programu IPO-1 (na 300 korakov dolgi in 20 minut stari sledi mora pes najti 2 predmeta – vodnik ve, kje sta) sta iz domačega društva tekmovala Marijan Robin (3. mesto) in Marjan Zupanič (5. mesto). Po programu IPO-3 pa je iz KD Ptuj tekmoval Srečko Šeruga in osvojil 3. mesto.

V soboto pa je bilo še tekmovanje šolanih psov. Tega so že desetič zapored pripravili v spomin na Stanka čihala, dolgoletnega aktivnega ptujskega kinologa. Tekmovanje je sestavljeno iz petih zahtevnostnih stopenj, pri čemer po programu A in B tekmujejo samo v poslušnosti, ostali programi pa vključujejo še vaje sledi in obrambe. Iz KD Ptuj so po programu IPS-A tekmovali Primož Lepej (1. mesto), Andrej Založnik (2. mesto) in Gerti Salzbrunn (4. mesto). Po programu IPS-B so iz KD Ptuj tekmovali Irena Oblak (2. mesto), Milica Mohr (4. mesto), Bojan Debeljak (7. mesto), Marjan Selinšek (11. mesto) in Matej Kovačič (13. mesto). Ti so tekmovali samo v vajah poslušnosti, programa IPO-1, kjer je tekmoval Marjan Zupanič (2. mesto) in IPO-3, kjer je tekmoval Bojan Ogrizek, pa vključujejo vaje sledenja, poslušnosti in obrambe. 

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 18.9.2007)

 

 

Na vrh