Domov » Novice » Gospodarstvo » Tudi letos se nam obeta dobro mestno vino

Tudi letos se nam obeta dobro mestno vino

Tradicionalna trgatev na grajskem dvorišču in v mestnem vinogradu je podobno kot v Mariboru z leti vedno bolj priljubljena. Zaradi slabega vremena je bila sicer za nekaj dni prestavljena, kljub temu pa je trta bogato obrodila, primerna stopnja sladkorja pa kaže, da bo Martin iz mošta tudi letos naredil dobro vino.
Kot je že v navadi je prvi grozd odrezal in poizkusil ptujski župan in  ocenil, da je grozdje dovolj zrelo za trgatev modre kavčine, potomke mariborske najstarejše trte na svetu, ki jo je Ptuj dobil v dar leta 1991, ob simboličnem podpisu mirovne pogodbe, s katero naj bi se končala zamera med mestoma, ki se je vlekla menda že vse od vinske vojne med 14. in 17. stoletjem.

Letos so trgači na Ptuju nabrali kakih 38 kilogramov slavne modre kavčine. Sosedom je pri trgatvi zato z veseljem in ponosom pomagal tudi Anton Zafošnik, ki je uradni skrbnik najstarejše trte na svetu. Njene potomke so zasadili v kar 70 vinorodnih krajih po Sloveniji in tudi v marsikateri svetovni prestolnici, najbolj ponosen pa je, da je trto zasadil tudi v Parizu. Kot se za pravo trgatev spodobi ni manjkalo ne ljudskih godcev ne obilne malice, za letos pa so jo zaključili s simbolično zahvalo v vinogradu župnije Svetega Jurija, ko so trto tudi nahranili, da bo bogato obrodila že prihodnjo jesen.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 5. oktobra 2007) 

Na vrh