Domov » Novice » Gospodarstvo » 22. april – Dan Zemlje

22. april – Dan Zemlje

Bliža se 22. april, dan Zemlje, ko se nas večina vsako leto vsaj za en dan zave, v kakšni meri onesnažujemo naš planet. Tudi nekateri mestni svetniki so izrabili priložnost in na zadnji seji dali pobude za ureditev in čiščenje najbolj problematičnih točk našega mesta.

Turistična zveza Slovenije je ena od vsakoletnih pobudnikov spomladanskih čistilnih akcij po vsej državi. Svetnik Albin Pišek, je na zadnji seji mestnega sveta predlagal celo ustanovitev strokovnega telesa, ki naj bi načrtovalo in skrbelo za kakovostno izvedbo spomladanske čistilne akcije na Ptuju. Občina jo je načrtovala že v začetku meseca, a je niso izvedli zaradi napovedi slabšega vremena. čistilna akcija bo na Ptuju potekala v soboto, 21. aprila, vanjo pa si želijo pritegniti čimveč osnovnih in srednjih šol. V akcijo čiščenja naj bi se vključila tudi ptujska društva, pri čiščenju Drave pa naj bi pomagali še potapljači. Samostojne akcije, ki naj bi obeležile dan zemlje, pa pripravljajo tudi  ptujski zeleni. Njihov svetnik Vlado čuš  se je v mestnem svetu zavzel za celovito čiščenje potoka Grajena, pripravljajo pa tudi druge aktivnosti. Prav tako v soboto bodo organizirali ekološki spust po Dravi in posvet Sonaravno življenje na in ob reki Dravi, ki se ga bodo udeležili tudi tuji gostje, obeta pa se nam še že tradicionalno deljenje humusa. Letos bodo prvič na ta dan organizirali tudi ekološko tržnico.

Kot vsako leto bodo tudi letos na dan zemlje najbolj aktivni osnovnošolci. čistilne akcije so že napovedale breška šola, Olga meglič in Mladika. Najpomembnejša naloga ob dnevu zemlje pa je, kot vsi radi poudarjajo te dni, da se ljudje zavemo, da je zemlja naš dom vseh 365 dni v letu, ne le 22. aprila.

Na vrh