Domov » Novice » Gospodarstvo » Akcija Lekarn Ptuj ob dnevu zdravja

Akcija Lekarn Ptuj ob dnevu zdravja

V tednu pred 7. aprilom, dnevom zdravja, so se tudi ptujske lekarne pridružile akciji preventivnega merjenja krvnega tlaka in teže, zainteresiranim pa so svetovali tudi glede odvajanja od kajenja. To so namreč trije najpomembnejši dejavniki, ki prispevajo k razvoju mnogih bolezni.

Ptujske lekarne so že pred leti pristopile k vseevropskemu projektu Farmacevtska skrb za bolnike s povišanim krvnim tlakom, ki poteka pod okriljem Lekarniške zbornice Slovenije. Ta teden pa so svoje aktivnosti izvajali še bolj intenzivno. Darja Potočnik Benčič, direktorica Lekarn Ptuj, je povedala, da so odzivi obiskovalcev pozitivni. Problem povišanega krvnega tlaka in kajenje sta velikokrat povezana, kajenje pa hkrati predstavlja še dodaten rizičen faktor pri ljudeh s previsokim krvnim tlakom. V tem tednu so svetovali okoli 100 osebam. Zainteresiranih kadilcev, ki so se želeli odvaditi te nevarne razvade, pa je bilo nekoliko manj. če se želimo odvaditi kajenja, lahko po besedah direktorice poiščemo pomoč v različnih skupinah, kar velikokrat pomaga do uspeha. na tržišču pa so tudi žvečilni gumiji in obliži, ki nam pomagajo, ko skušnjava postane prehuda.

Previsok krvni tlak je velik problem v vsem zahodnem svetu. Zgornji krvni tlak naj bi tako bil pod 140 in spodnji pod 90 milimetrov živega srebra. Znižanje telesne teže je eden izmed dejavnikov, ki pozitivno vplivajo na uravnavanje tlaka, prav tako pomembna sta seveda tudi pravilna prehrana in gibanje. če povišan pritisk zmerimo prvič, to še ni znak za preplah. Ko pa je pri treh ali štirih merjenjih zapored še vedno previsok, strokovnjaki svetujejo takojšenj obisk pri zdravniku

Na vrh