Domov » Novice » Koronavirus (ukrepi in stanje na Ptujskem območju)

Koronavirus (ukrepi in stanje na Ptujskem območju)


Poslanci so v luči koronavirusa v tem tednu podprli šesti zakon za pomoč gospodarstvu, vreden eno milijardo evrov. Poglavitna novost je delno državno kritje fiksnih stroškov podjetij, ki jim bodo prihodki zaradi epidemije upadli najmanj za 30 odstotkov. Do pomoči bodo upravičene pravne in fizične osebe, ki so bile registrirane najkasneje do letošnjega 1. septembra in zaradi posledic epidemije covida-19 ne morejo opravljati dejavnosti oz. jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Država bo podjetjem delno krila fiksne stroške za obdobje zadnjih treh mesecev letos, višina pomoči pa se bo izračunala v določenem deležu od lanskih prihodkov od prodaje upravičenca. Tako bi lahko podjetje s približno tremi milijoni evrov prihodkov in 60 zaposlenimi ob padcu prihodkov za več kot 70 odstotkov prejelo okoli 100.000 evrov. Vlada je v četrtek na seji podaljšala vse do sedaj sprejete ukrepe za omejevanje širjenja virusa, saj številke ne padajo kot je bilo pričakovano

Na Ptuju je po dolgem času tedenski prirast pozitivnih na testiranju v minusu in sicer je bilo v zadnjem tednu 13% manj pozitivnih kot v tednu pred tem.

V Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj se iz dneva v dan zelo trudijo z obolelimi s koronavirusom. Ves čas so polno zasedeni, 40 pacientov obravnavajo na oddelku in 5 pacientov na intenzivi. Kader, ki skrbi za paciente zaenkrat množično ne zboleva za covidom, čeprav so ves čas prisotne posamične okužbe. Kot smo izvedeli so sicer že ves čas glede na trenutni obseg dela kadrovsko precej podhranjeni, predvsem kar se tiče sestrskega kadra. Prostorska širitev v bolnišnici ni več mogoča, opreme imajo tudi dovolj.

Eno izmed žarišč na Ptuju še vedno ostaja Dom upokojencev Ptuj, kjer pa so od tega tedna dalje sprejeli tudi možnost obiskov svojcev v domu, a pod strogimi ukrepi. V domu številke za sredino tedna izkazujejo, da imajo okuženih 148 stanovalcev, ponovno se je zmanjšalo število hospitaliziranih, ki so stabilni in jih lahko nadalje oskrbujemo v Domu. Število na novo okuženih je relativno visoko, vendar je bilo pričakovano, saj smo včeraj testirali stanovalce enote Muretinci – osebe z demenco, kjer ni moč dosledno izvajati ukrepov izolacije. Ozdravelo je pet stanovalcev in so se danes vrnili v svoje sobe. Žal smo danes zabeležili štiri smrti stanovalcev z okužbo. Okužene stanovalce v rdeči coni dnevno spremlja zdravnik Zdravstvenega doma Ptuj, vse, ki se jim stanje poslabša napoti v bolnišnico in so tudi sprejeti. Na delo so se vrnili štirje zaposleni, je pa zaradi varstva otrok odsotnih enajst zaposlenih.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 27. novembra 2020.)

Na vrh