Domov » Novice » Prvi dan slovenskega znakovnega jezika

Prvi dan slovenskega znakovnega jezika

slovenski znakovni jezik

Na današnji dan prvič obeležujemo dan slovenskega znakovnega jezika. V Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije so pripravili številne dogodke, ki potekajo pod motom „Moje roke so moj jezik“. Mi smo ob tej priložnosti govorili s tolmačko našega tedenskega pregleda Ptujske kronike, ki si ga lahko, opremljenega z znakovnim jezikom, ogledate vsako soboto.

Kaja Hötzl vsak dan preživi v družbi gluhih in naglušnih. Ker je uradna tolmačka v znakovni jezik, je gluhim in naglušnim kadarkoli na voljo, da jih spremlja pri urejanju vsakodnevnih obveznosti. Vsepovsod, kjer se jim pojavi komunikacijska ovira in jim pomaga, da lahko imajo stike s slišečimi.

Pravi, da se je situacija glede uporabe slovenskega znakovnega jezika izboljšala in da je ta komunikacijska ovira že lažje premostljiva. Največ težav se še pojavlja pri izobraževanju.

Stroške tolmačenja v uradnih institucijah, na primer na občinah, v zdravstvenih domovih, upravnih enotah, na policiji, sodišču te krijejo same iz za to rezerviranih sredstev. Za urejanje vsakodnevnih stvari, kot sta nakupovanje in šolanje pa gluhi prejmejo vavčerje, s katerimi koristijo 30 ali dijaki in študenti 100 ur tolmačenja na leto.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, 14. novembra 2014)

 

 

 

 

 

Na vrh