Domov » Novice » Izobraževanje » Mladi v Podravju razmišljajo podjetno

Mladi v Podravju razmišljajo podjetno


Pred desetimi leti so na ZRS Bistra Ptuj začeli sistematično spodbujati podjetništvo med mladimi v Spodnjem Podravju. V četrtek, 23. februarja in v torek, 28. februarja 2023 je v Šolskem centru Ptuj in na Gimnaziji Ptuj potekalo dvoje tekmovanj v predstavitvi poslovnih idej, ki je znano pod skupnim imenom Podjetniški izziv za mlade. Prejšnji četrtek so tekmovali osnovnošolci, ta torek pa dijaki. Na obeh prireditvah se je zbralo skoraj 300 mladih iz Ormoža, Podlehnika, Vidma in Ptuja, skupno je tekmovalo 21 ekip. V kategoriji osnovnošolcev je bila po mnenju 5-članske komisije najboljša ekipa »Falcon« iz OŠ Olge Meglič, ki je predstavila rešitev za digitalizacijo zdravstvene dokumentacije, ki jo išče vsa Slovenija, med srednješolci pa ekipa »Smart Charge« iz Gimnazije Ormož, ki je izdelala pametni čevelj, ki s hojo proizvaja električno energijo in pohodnikom omogoča polnjenje pametnih naprav v naravi. Občinstvo je nagradilo osnovnošolsko ekipo »Segni v tünko«, ki se je domislila načina, kako uporabiti tradicionalno mesno specialiteto v sodobnih sendvičih in dijaško ekipo »Reusable in prilagodljivi vložki« iz Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo Ptuj, ki je ponudila okolju prijaznejše higienske pripomočke in tako prispeva k zmanjšanju odpadkov.

Podjetniški izziv za mlade je letos, z letnico 2023, potekal že deseto leto, zato lahko upravičeno govorimo o tradicionalni prireditvi, ki poveže mlade iz Spodnjega Podravja v razmišljanju o vsakodnevnih in globalnih izzivih, s katerimi se srečujejo ali se o njih veliko govori. Rešitve, ki jih mladi pripravijo v obliki poslovnih modelov, dokazujejo, da mladi znajo podjetno razmišljati, še posebej, če jih pri tem vodimo in usmerjamo. Zanimajo jih različne teme: priložnosti za razvoj turizma, vpeljava sodobnih komunikacijskih naprav v vsakdanje življenje, skrb za okolje z zmanjšanjem obremenjevanja okolja z odpadki in ponovno uporabo, bolj zdrava prehrana in še več izboljšav na različnih področjih.
Pred desetletjem sta se ZRS Bistra Ptuj in Šolski center Ptuj povezala pri spodbujanju podjetništva med mladimi na Ptuju. Partnerstvo, ki so ga takrat začele dr. Lidija Tušek iz ZRS Bistra Ptuj in Patricija Koler ter Sonja Šaše iz takrat še Ekonomske šole se je v desetletju razmahnilo po vsebini in geografskih razsežnostih, pridobilo je številne simpatizerje, prizadevanjem za bolj podjetno mladino se vsako leto pridružijo nove šole in novi učitelji. Ker gre za podjetništvo, so nas poleg Mestne občine Ptuj, podprli tudi v Manager klubu Ptuj in tako odprli pretok informacij, idej in sodelovanje med bodočimi zaposlenimi in ptujskimi podjetji. Letos so na tekmovanju sodelovale ekipe iz OŠ Ormož, OŠ Podlehnik, OŠ Videm, OŠ Olge Meglič, Gimnazije Ptuj, Gimnazije Ormož in Šolskega centra Ptuj.

Da se lahko ekipe mladih prijavijo na tekmovanje Podjetniški izziv za mlade, morajo pred tem več mesecev delati na svojih poslovnih idejah in svojih predstavitvah. Tega jih ob podpori agencije SPIRIT Slovenija učimo na podjetniških delavnicah, kjer razmišljamo o podjetništvu, podjetnikih in podjetjih, odkrivamo lokalne izzive in pripravljamo rešitve v obliki poslovnih modelov. Pomembno je, da čim bolje predstavijo svojo rešitev, torej svoje izdelke ali storitve, ki bi jih ponujalo njihovo podjetje. Odgovoriti si morajo na vprašanja, kaj potrebujejo, da lahko izdelajo izdelek in kakšne aktivnosti bi morali izvajati, da bi izdelek nastal. Ta rešitev mora biti nekaj posebnega in se mora od vseh obstoječih rešitev, torej obstoječe konkurence vsaj v neki točki bistveno razlikovati. Razmisliti morajo, kdo bi lahko bili njihovi kupci, zakaj bi kupili njihovo rešitev in kako jih bodo pridobili za nakup. Največkrat se zaplete pri finančnih vprašanjih, torej: koliko bo stal naš izdelek, koliko bomo uspeli prodati, kakšne stroške bomo imeli, bomo zaslužili dovolj, da bomo imeli dobiček in možnosti za nadaljnji razvoj podjetja? Pomoč odraslih mentorjev, tako učiteljev kot strokovnjakov iz ZRS Bistre Ptuj, je zato zelo pomembna pri razvoju modela podjetja.

Znano je, da je večino ljudi strah javnega nastopanja. Kaj pa nastopanja pred 100 ali 200 gledalci? Znano pa je tudi, da vaja dela mojstra, in da je najbolj učinkovit način premagovanja treme čim več javnih nastopov. Podjetniški izziv za mlade je priložnost za javni nastop pred veliko množico. Mladi dokazujejo, da se izziva ne ustrašijo in nekateri postajo boljši iz leta v leto. Zanimivo je, da so letošnji dijaški zmagovalci lani zmagali v kategoriji osnovnošolcev. Na Podjetniški izziv za mlade se lahko vsako leto uvrstijo samo najboljše ekipe iz posamezne šole. Na vsaki šoli zato priredimo šolsko tekmovanje iz predstavitve idej na koncu podjetniških delavnic.

Strokovno komisijo na Podjetniškem izzivu za mlade, sekcija osnovnošolci so sestavljali: Miha Senčar iz Manager klub Ptuj in Tenzorja; Aljaž Brodnjak iz Fundacije Prizma, Patricija Koler iz Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo, Mag. Mirjana Nenad in Robert Novak iz ZRS Bistra Ptuj. Komisijo v sekciji dijakov so sestavljali: Davorin Tušek iz Manager klub Ptuj, Aljaž Brodnjak iz Fundacije Prizma, Sonja Šaše iz Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo, Maja Korban Črnjavič iz OŠ Ormož in mag. Mirjana Nenad iz ZRS Bistra Ptuj. Ekipe so ocenjevali po treh kriterijih in sicer glede na to, kako izvirna je njihova ideja, kako dobro so opredelili poslovni model in po nastopu.

Vsi mentorji, ki smo udeleženi v aktivnostih, ki se sklenejo s Podjetniškim izzivom za mlade, smo prepričani, da so zmagovalci vsi posamezniki, ki se upajo predstaviti in javno izpostaviti, zato si zaslužijo vso pohvalo.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 10. marca 2023.)

 

Na vrh