Domov » Novice » Kultura » Črtomir Čelan je v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj pripravil razstavo z naslovom Egipčanska mitologija

Črtomir Čelan je v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj pripravil razstavo z naslovom Egipčanska mitologija


Pred Študijskim oddelkom ptujske knjižnice so lahko obiskovalci vedno znova v vitrinah spremljali kašno zanimivo razstavo z najrazličnejšo tematiko. Kljub temu, da vstop v knjižnico zaradi epidemioloških restrikcij ni mogoč, se razstave še vedno pripravljajo, za obiskovalce pa avtorji pripravijo povzetek, ki je na ogled na zunanji strani pritličja. Tokratno razstavo z naslovom Egipčanska mitologija je postavil zaposleni v knjižnici, Črtomir Čelan. V razstavi so predstavljena božanstva, verovanje, artefakti in tudi literatura na egipčansko tematiko, ki je na voljo v ptujski knjižnici.

Skozi razstavo je moč spoznati, da se v Mitologiji starega Egipta pojavljajo predvsem naravni pojavi in božanstva iz narave kar je odraz popolne odvisnosti te dežele od dveh naravnih sil, ki dajeta življenje – reke Nil in Sonca. Miti rastejo iz okolja, za katero so značilna ostra nasprotja, ki so stare Egipčane nenehno spominjala na tesno povezanost življenja s smrtjo. Spoštovanje narave so Egipčani tako dvignili na religiozno raven. Razstavo Egipčanska mitologija si je z notranjega dvorišča knjižnice mogoče ogledati do 30. aprila.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 21. aprila 2021.)

Na vrh