Domov » Novice » Kultura » Koncert Zvezdane Novaković – ZVEN: Čaralice

Koncert Zvezdane Novaković – ZVEN: Čaralice


V soboto je MKC Stara steklarska potekal koncert Zvezdane Novaković – ZVEN: Čaralice. Tokratni koncert je hkrati z odličnimi izvajalkami predstavil tudi vse zmožnosti nove dvorane – tako akustične svetlobne kor prostorske, in z eno besedo – obiskovalci so bili navdušeni.

V novem projektu Zvezdane Novaković Čaralice so zazvenele ritualne hvalnice naravi, starodavne magične besede in zagovori, s katerimi so naši predniki zdravili različne fizične in psihične bolezni. Posebej za projekt je avtorica uglasbila čarne besede, ritualne napeve pa prelila v moderno zvočno sliko, ki je plesno in performativno prepletena z glasovi vseh nastopajočih pevk ter sintetičnimi zvoki instrumentov.

Zvezdana Novaković ZveN je sicer vsestranska glasbena ustvarjalka in performerka. Sprehodila se je od etna mimo gledališke glasbe do z elektroniko obogatenega eksperimentiranja. ZveN je v krepkem desetletju delovala na toliko področjih in pri toliko projektih, da jih je težko popisati. Razpon sega od gledaliških do koncertnih odrov, od skupine Laibach do Svetlane Makarovič, od Bolgarije do Brazilije, od starodavne tradicije do elektronike, od lutk do uprizoritvenih presežkov Jerneja Lorencija, od klasike do jazza, od poučevanja vokalnih tehnik in študija kompozicije do vodenja pevskih zborov, od nacionalne opere do alterklubov, od pripovedovanja do harfe. Vse pa povezuje njen glas. Njen ZveN.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 6. decembra 2023.)

Na vrh