Domov » Novice » Kultura » Literarni večer: dr. Karel Gržan

Literarni večer: dr. Karel Gržan


Življenje dr. Karla Gržana je izjemno posebno. Je duhovnik, mislec, pisatelj in predvsem Človek, ki je v biografiji Mir (2023) predstavil zgodbo svojega življenja. Predstavil zato, da bi ljudje bili manj sami. Njegove misli in dejanja so iskrena, navdihujoča, resnicoljubna, pronicljiva, čuteča in dragocena.

Knjig Mir, nova, presenetljiva, prva osebna in biografska knjiga patra Karla Gržana, sicer pa že blizu 40. po vrsti. Minula leta je neutrudno sodeloval sredi življenja in trpljenja soljudi, raziskoval in blažil okrutne mehanizme družbene neenakosti ter prelomno odkrival odseve zvezd v megalitih po Sloveniji. Zbolel in ozdravel. In zopet in znova. Zdaj pa je pred nami prvič razgrnil svojo osebno zgodbo. Iskreno, iskrivo, bridko, radostno, ljubečo in resnicoljubno.

Pater Karel nam bo v pogovoru s Tadejo Zupan odstrl poslednje tančice s svojega resnično posebnega življenja. Od odločitve, da postane duhovnik, ki je osupnila ‘partizansko družino’, do odločitve, da gre izza varnih zidov duhovniškega življenja med ljudi, brez vsega, v mraz, samo med stiske in trpljenje.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 11. oktobra 2023.)

Na vrh