Domov » Novice » Kultura » Mednarodni dan arhivov v Zgodovinskem arhivu na Ptuju

Mednarodni dan arhivov v Zgodovinskem arhivu na Ptuju


Tudi letos so se v Zgodovinskem arhivu na Ptuju pridružili praznovanju mednarodnega dneva arhivov, ki ga praznujemo 9. junija. Na ta dan, je leta 1948 pod okriljem Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesca) bil ustanovljen Mednarodni arhivski svet (MAS).

Eden od načinov za prepoznavanje arhiva in dejavnosti, predvsem v lokalni skupnosti, so tudi Dnevi odprtih vrat.

V ponedeljek, 10. junija 2024 je v galerijskem hodniku Zgodovinskega arhiva na Ptuju potekalo javno vodstvo po razstavi »Vsak milimeter šteje: geodezija na Slovenskem skozi čas«, ki jo je pripravil Tehniški muzej Slovenije (TMS) v sodelovanju z Geodetsko upravo RS, Zvezo geodetov Slovenije ter Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, Oddelkom za geodezijo. Po razstavi bo vodil vodja Območne geodetske uprave Ptuj, g. Jožef Dajnko, geodetski strokovnjak, eden najbolj aktivnih predsednikov geodetskih društev in aktiven na veliko področjih geodetske stroke. Spoznati je bilo moč bogato zgodovino geodezije na Slovenskem: instrumenti, zemljevidi, multimedijska predstavitev, evidentiranje, kartografija, inženirska geodezija in še marsikaj zanimivega. Po ogledu razstave je bil omogočen vpogled v arhivske depoje , hkrati pa je potekala tudi predstavitev dela v arhivu.

Zgodovinski arhiv na Ptuju tako ostaja ustanova, kjer skrbijo za naš skupni spomin, kjer je moč spoznati zanimive zgodbe o preteklosti in od koder obiskovalci odhajajo z občutkom zadovoljstva.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 17. junija 2024.)

Na vrh