Domov » Novice » Kultura » Mednarodni strokovni posvet in terenska strokovna ekskurzija

Mednarodni strokovni posvet in terenska strokovna ekskurzija


Pred dnevi je pod organizacijo Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož in Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Zagrebu, Hrvaška pod pokroviteljstvom Ministrstva za kulturo RS potekal Mednarodni strokovni posvet in terenska strokovna ekskurzija.

Študentje podiplomskega študija starodavne zgodovine Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Zagrebu so se dogodka na Ptuju udeležili z osrednjim ciljem: proučevanje “orientalskih” kultov, zlasti Mitre, Izide, Serapisa in Kibele, ter njihove vloge v rimskem mestu Petoviona. Čez dan so študentje spoznali več tem vezanih na Ptuj in njegovo zgodovino Ptuj (Poetovio) v času Rimskega imperija – središče mitraizma ter Arheološki park Poetovio. Skozi dan so si opravili strokovni ogled I. mitreja, strokovni ogled III mitreja, voden ogled muzeja na gradu, ogled arheološke razstave “In? Kaj smo odkrili?” Udeleženci so bili razdeljeni v dve skupini, ki sta ju vodili pedagoginji Metka Stergar in Renata Čeh.

V popoldanskih urah je sledil ogled mesta in arheoloških ostalin po zemljevidu Arheološkega parka. Obiskali pa so še različne znamenitosti Ptuja, kot so Orfejev spomenik, Mestni stolp – Povodnov muzej, Hotel Mitra, vzidani rimski spomeniki v mestne hiše, rimska peč in situ ter rimska cesta in situ.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 10. maja 2024.)

Dodaj odgovor

Za komentiranje se je potrebno prijaviti.

Na vrh