Domov » Novice » Kultura » Pestro dogajanje na Festivalu Arsana

Pestro dogajanje na Festivalu Arsana


V času Festivala Arsana se dogodki vrstijo vsakodnevno. Čez vikend se sicer pričenjajo že v dopoldanskih urah, delovniki so rezervirani popoldan. Tako smo se s kamero sprehodili skozi torkov program letošnjega festivala. Že ob 17. uri se je v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj odvila glasbena pravljica pod vodstvom izvajalke Liljane Klemenčič, nastopili so učenci glasbene šole Karol Pahor Ptuj.

Ob 18. uri je prav tako v knjižnici potekala še ustvarjalna delavnica pravljično pihalno. Na kreativni delavnici so si otroci pod vodstvom glasbene pedagoginje Eve Hrastar izdelali pravljična pihala in z igranjem na glasbilo raziskovali različne vrste zvoka.

Ob 20. uri se je napolnilo prizorišče hotela Mitra, ko se je predstavila mednarodna zasedba Nocturnol four. Sodelovanje štirih glasbenikov iz Slovenije, Amerike, Nizozemske in Italije tvori neprekosljivo kombinacijo saksofona, kitare, orgel in bobnov, ki vodi do osupljivih rezultatov v odkrivanju zvoka in aranžmajev, prežetih z ritmičnimi zamislimi, teksturo in prostorom. Navdušenje, strast, intenzivnost in toplino umetnikov je mogoče izkusiti v vsakem trenutku njihovega nastopa v živo, ki predstavlja navdihujočo in prijetno moč izvirnih skladb in standardov.

Kot vsak večer je ob 20.30 zaživelo glavno prizorišče festivala, Minoritski samostan, ki je tokrat zaživel v ljudskih melosih izrednih Prifarskih muzikantov z gostjama Nuško Drašček  in Anjo Bukovec. Prifarskih muzikantov prihajajo iz Fare in na odrih nastopajo že 34 let. Sedemčlanska skupina je glasbeno pot začela kot poustvarjalka ljudskih viž iz Kostela in okolice, danes pa jim ni več tuja nobena glasbena zvrst več. Igrajo vse od ljudske glasbe, zimzelenih melodij, popevk do številnih pesmi drugih narodov. Prifarce vodi Martin Marinč, najbolj poznano ime pa je kitarist in pevec Mitja Ferenc

Festivalski dan se je zaključil na Slovenskem trgu ob 22. uri z nastopom lokalne glasbene skupine. »Fried Pies Quintet« je sveža ptujska zasedba, ki združuje nadarjene mlade glasbenike. Ustanovni član je štajerski kitarist Luka Gašparič, ki se ob klasični, rock in blues glasbi navdušuje tudi nad jazzom in funkom ter kitarskimi velikani, kot sta Django Reinhardt in Wes Montgomery.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 29. julija 2022.)

Na vrh