Domov » Novice » Kultura » Razstava Rudija Skočirja

Razstava Rudija Skočirja


Galerija Luna na Murkovi ulici je prodajna galerija in deluje v sklopu Zavoda za promocijo kulture in umetnosti. Od preteklega tedna dalje je na ogled razstava Rudija Skočirja.

Po Borisu Zaplatilu zdaj Galerija Luna gosti še enega slovenskega umetnika Rudija Skočirja. Slednji je leta diplomiral 1977 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in obiskoval specialistični študij slikarstva pri profesorjih Janezu Berniku, Štefanu Planincu in Kiaru Mešku. študiral in izpopolnjeval se je v Parizu. Samostojno se je predstavil na 150 razstavah v Sloveniji in tujini. Sodeloval je na kot 277 skupinskih razstavah, v mnogih evropskih in izven evropskih državah. Za svoje delo je prejel 22 nagrad in priznanj. Uveljavil se je v slikarstvu, grafiki, knjižni ilustraciji za mladino in odrasle. Ilustriral je 60 literarnih del ter bil za ilustracijo nagrajen s priznanjem in nato z veliko nagrado Hinka Smrekarja.

Umetnik je v svojem dolgoletnem ustvarjanju oblikoval posebno ikonografijo in svojstven stil. srce mu je ukradla ženska figura z velikimi črnimi očmi, ki se po njegovih platnih potika že dobrih trideset let. Skočirjeva muza si nadane različne vloge in simbolne pomene, lahko je vzeta iz preteklosti ali pa nam razkriva slikarjevo intimo. Razstava v Galeriji Luna je na ogled do 21. maja.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 22. aprila 2022.)

Na vrh