Domov » Novice » 64. Kurentovanje na Ptuju se pričenja 3. februarja

64. Kurentovanje na Ptuju se pričenja 3. februarja


Javni zavod za turizem Ptuj kot organizator bo skupaj z Mestno občino Ptuj med 3. in 13. februarjem že 64. organiziral tradicionalno Kurentovanje, največjo slovensko prireditev v času pusta. Edinstven festival v regiji bo na ulice in trge najstarejšega mesta privabil avtohtone in druge maske iz vse Slovenije in Evrope.

Kot je že v začetku novinarske konference izpostavila županja MO Ptuj Nuška Gajšek, bo letošnje dogajanje zgoščeno že od Kurentovega skoka naprej: »Dobrih 10 dni nas še loči od začetka Kurentovanja, za katerega si seveda vsi želimo, da bi ga tudi letos izpeljali vsaj tako uspešno kot pretekla leta. Mislim, da smo lahko z lanskim izkupičkom vsi skupaj zadovoljni. Gre za res kratko, zgoščeno obdobje tako v smislu dogodkov kot v vsem tistem, kar Kurentovanje spremlja. Mi smo na vse pripravljeni.«

Uradni začetek letošnjih kurentovih opravil bo že v noči z 2. na 3. februar, ko bodo pričetek pustnega časa naznanili častilci pradavne tradicije s Kurentovim skokom natanko opolnoči na domačiji 2. princa karnevala Matevža Zokija v Budini pri Ptuju. Prav tako bodo kurenti v istem času zazvonili drugod po Dravskem in Ptujskem polju, ponekod bodo orači orali prvo brazdo.

Osrednja dogodka tudi letos ostajata mednarodna Etno- in KarnevalFest. EtnoFest bo združil avtohtone lokalne in druge etnografske like Slovenije ter tujine že v soboto, 3. februarja; dogodka se bo udeležilo več kot 2139 častilcev pustne tradicije. Mesto Ptuj bo na pustno nedeljo, 11. februarja, v sklopu KarnevalFesta – Mednarodne karnevalske povorke – upravičilo sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji, na kateri bo nastopilo več kot 2740 udeležencev.

Kot vsako leto bo umetniško dogajanje obarvala mednarodna likovna prireditev Ex-Tempore – odprtje razstave bo potekalo 9. februarja. Dobrodelna nota festivala se bo izkazala v soboto, 3. februarja, na tradicionalni Obarjadi, ki poteka pod okriljem Lions kluba Ptuj. Skozi večerne dogodke med 4. in 12. februarjem bo moč spoznati večino etnografskih likov lokalnega okolja. Ti se bodo vsakodnevno predstavljali v starem mestnem jedru. Izpostaviti velja Dan kurentovih in korantovih skupin, katerega soorganizator je Zveza društev kurentov, ko bo v sredo, 7. februarja, mesto obiskalo na stotine rogatih in pernatih kurentov/korantov. Tudi pustna sobota bo razlog za obisk mesta, saj bo ob Sobotnem pustnem korzu potekala tudi največja pustna zabava za otroke na prostem, večer pa bo postregel z Nočnim spektaklom.

Direktorica Zavoda za turizem Ptuj, ga. Tanja Srečkovič Bolšec: »Letos smo poseben poudarek dali pustni soboti. Ugotavljamo namreč, da so vikendi zelo dobro obiskani, da ljudje prihajajo, da želijo doživeti in podoživeti našo dediščino. Želijo videti, zakaj je Kurentovanje tako posebno, in zato smo fokus letos dali prav temu dnevu.«

Za dokaz prenašanja pustne tradicije na najmlajše bo 12. februarja poskrbela Povorka otrok iz vrtcev v soorganizaciji z Vrtcem Ptuj, ki se je udeležijo otroci II. starostnega obdobja iz celotne Slovenije in po ulicah najstarejšega slovenskega mesta prebujajo pomlad.

Na vseh prireditvah javnega pomena organizatorji pričakujejo približno 6800 udeležencev iz 7 držav, kar Kurentovanje uvršča med največje prikaze pustne dediščine v Sloveniji in Evropi. Letošnje Kurentovanje se zaključuje 13. februarja, ko je na Ptuju slovo od pusta še posebno praznično. Opoldne Ptujčani odložijo delo in se pridružijo zabavam v mestu ter njegovih lokalih do poznih večernih ur.

Organizatorji stremijo k cilju, da ima prireditev pozitivne učinke tudi na gospodarstvo in turizem v mestu. Kot v preteklih letih bodo z najrazličnejšo animacijo ter prikazi obhodov različnih etnografskih in drugih pustnih likov obiskovalce letos poskušali zadržati v mestu čim dlje, tudi po končanih osrednjih povorkah, ko bodo na več lokacijah obiskovalce zabavale glasbene skupine, DJ-i … Gostinci s Ptuja in iz okolice so dobili priložnost, da ob trasi povork postavijo stojnice in ponudijo svoje izdelke in storitve. Za turiste so se pripravila tudi različna doživetja.

Da ima največji slovenski etnografski festival s 64-letno tradicijo podporo tudi širše, kaže sprejeto častno pokroviteljstvo letošnjega festivala s strani predsednika državnega sveta, ki se bo po napovedih njegovega kabineta udeležil mednarodne karnevalske povorke 11. februarja.

Družba Radio-Tednik Ptuj, d.o.o. kot organizator zasebnega – zabavnega dela pustovanja na Ptuju si je že ob prijavi na javni poziv Zavoda za turizem Ptuj v jeseni 2021 zadal ambiciozni plan, da bo z raznovrstnim glasbenim programom zadovoljil glasbene navdušence vseh žanrov, kjer bodo lahko prišli na svoj račun tako ljubitelji slovenske narodno-zabavne glasbe, hrvaške zabavne in klapske glasbe in na koncu, kar je bila želja poslušalcev Radia Ptuj, tudi srbske folk glasbe. Začrtano jim je uspelo že v lanskem letu, zato tudi letos smelo načrtujejo svoj program.

V času Kurentovanja bodo v Karnevalski dvorani Campus izvedli 8 dogodkov za najrazličnejše ciljne skupine obiskovalcev, za katere je natančnejši program objavljen tudi na strani vodilnega prodajalca vstopnic v Sloveniji – Entrio.

Cilj družbe Radio-Tednik Ptuj, d.o.o. je, da skupaj z Zavodom za turizem Ptuj in MO Ptuj življenje v pustnem času na ptujskem z vsemi zgodbami in dogodki mora biti(iti) ob bok največjim karnevalom v Evropi.

TEKST IN FOTO – vir Javni zavod za turizem Ptuj

Na vrh