Domov » Novice » Dan spoštovanja vrednot NOB na Ptujskem

Dan spoštovanja vrednot NOB na Ptujskem


8. avgusta obeležujemo Dan spoštovanja vrednot NOB na Ptujskem. Po tem, ko smo lani dan obeleževali v več delih, je letos prireditev ponovno potekala na tradicionalnem mestu.

Območno združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Ptuj in Mestna občina Ptuj v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Ptuj, Policijskim veteranskim društvom Sever Maribor, Društvom generala Maistra Ptuj, Območnim združenjem slovenskih častnikov Ptuj, Klubom brigadirjev Ptuj in Društvom vojnih invalidov Ptuj vsako leto pripravi spominsko slovesnost ob Dnevu spoštovanja vrednot NOB na Ptujskem, ko se spomnijo padca Slovenskogoriške – Lackove čete v Mostju 8. avgusta 1942 ter mučeniške smrti heroja Jožeta Lacka nekaj dni pozneje v ptujskih zaporih, kot tudi vseh padlih ter žrtev vojnega nasilja v 2. svetovni vojni. Slovesnosti v spomin na padec Lackove čete pripravljamo na Ptujskem sicer že desetletja. Ob osamosvojitvi Slovenije pa je Združenje borcev Ptuj ohranilo ta praznik in ga poimenovalo dan spoštovanja vrednot NOB na Ptujskem.

Narodno osvobodilni boj je bil namreč prelomen trenutek tudi za danes samostojno Slovenijo, kot v vsaki vojni so med leti 41 in 45 bile žrtve pri vseh udeležencih, zato vprašanje po dvajset letih samostojnosti ali je bila sprava po vojni dosežena.

Slovesnosti, ki je letos potekala pred nekdanjimi zapori, danes upravno zgradbo PMPO se je kot slavnostni govorec udeležil predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman.

V kulturnem programu so sodelovali Združeni pevski zbor KUD Rogoznica, Talum Kidričevo in Moški komorni zbor Ptuj, Karmen Ivančič, Primož Vidovič, Eva Zala Majcenovič in Valerija Ilešič Toš.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 11. avgusta 2021.)

Na vrh