Domov » Novice » Kurentova hiša

Kurentova hiša


Dogodek, ki velja za mejnik v razvoju povezave mesta s starodavnim likom kurenta, je bilo odprtje Kurentove hiše v domeni Zveze društev kurentov.

Ideja o Kurentovi hiši kot pomembnim načinom ohranja dediščine v povezavi z umetnostjo, sodobnim oblikovanjem in tehnologijo je v Zvezi društev kurentov s pomočjo posameznikov dozorela v letu 2019 kot logična posledica vpisa obhoda kurentov na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pri UNESCU.

Mejnik začetka realizacije projekta je bilo leto 2020, ko je svojo podporo izrazila tudi MO Ptuj. Investicija je potekala od leta 2021 do letos. Za vzpostavitev visokotehnološke predstavitve kurentovega obredja, kot si jo ta zasluži, je bilo porabljenih 230.000 EUR, od tega je MO Ptuj prispevala 180.000 EUR, preostali delež so zagotovili sponzorji, donatorji ter Zveza. V času investicije so člani Zveze društev kurentov zaradi optimizacije stroškov opravili več kot 1500 ur prostovoljnega dela.

V Zvezi se nadejajo, da bo Kurentova hiša postala edinstvena zgodba zgodovine ter dediščine, povezane s sedanjostjo, kjer bo moč spoznati vse bogastvo etnografije Dravskega in Ptujskega polja s poudarkom na osrednjem liku – kurentu – na edinstven, tehnološko dovršen način. »Jaz verjamem, da bo to tista neka točka, ki bo dobro obiskana in ki bo v prihodnjem pogledu pomenila, kako se lahko uredijo določene stvari in da na Ptuju tudi znamo in zmoremo promovirati svojo kulturno dediščino,« je ob otvoritvi med drugim poudarila županja Ptuja, ga. Nuška Gajšek.

S Kurentovo hišo želi Zveza društev kurentov nasloviti najširšo paleto obiskovalcev iz Slovenije ter tujine in preko tega vključiti novi produkt v turistično ponudbo Ptuja. Kurentova hiša bo obiskovalce nagovarjala pretežno vse dni v letu, v Zvezi pa imajo vizijo razvoja muzeja še širše.

Aleš Ivančič, predsednik Zveze kurentov: »Kurentova hiša je opomin vsem tistim, ki negujejo dediščino, in zagotovo želi biti nekaj, kar bo opozarjalo na dediščino, ki jo imamo, vse tiste, ki na Ptuj prihajajo izven našega petega letnega časa. Seveda je danes ta hiša posvečena samo kurentu; prepričan sem, da si Ptuj oziroma celotno okolje zasluži en velik, čudovit muzej, ki bi bil v celoti digitaliziran, kjer bi lahko zajeli vso to dediščino. Naš cilj je, da na poučen, znanstveni, poljuden način prikažemo to dediščino, ki je ta prostor tako močno zaznamovala.«

Prostore Kurentove hiše na Slovenskem trgu sta danes slavnostno odprla županja Mestne občine Ptuj, ga. Nuška Gajšek, ter predsednik Zveze društev kurentov, g. Aleš Ivančič.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 8. februarja 2023.)

Na vrh