Domov » Novice » Predstavitev in pokušina vina Mistik

Predstavitev in pokušina vina Mistik


V prostorih Ptujske vinske kleti je v organizaciji Zveze društev kurentov ter Ptujske kleti potekala predstavitev in pokušina vina Mistik, letnik 2022, uradnega vina Kurentovanja.

Kot je bilo predstavljeno na javni pokušini zadnjega letnika, je Vino Mistik mistično vino. Vsak letnik je poseben, drugačen in mističen. Vsako leto grozdje iz enega vinograda (single vineyard) in tudi iz drugih sort, pridelan in negovan po različnih tehnoloških postopkih pridelano in donegovano v vinskem hramu Ptujske kleti in že sedmo leto plod sodelovanja Zveze društev kurentov in Ptujske kleti.

Novi Mistik letnika 2022 je pridelan iz grozdja sorte chardonnay, ki ga je skrbno negovala vinogradniška družina Plut – Zorec, ki je že vrsto let zvest kooperant Ptujske kleti. Grozdje je zorelo v skrbno obdelanem vinogradu iz Krčevine pri Vurberku. Dne 24. 9. 2022 so člani Zveze društev kurentov natrgali za okoli 1000 steklenic čudovitega grozdja, ki je dalo vino s prijetnim vonjem po kutini, mandljih, cvetovih akacije in jabolkih.

Z Mistikom letnika 2022 se zopet riše zgodba novega člana družine vin Mistik, ki bo s svojim značajem navdušilo na drugačen način kot v prejšnjih letnikih. Da se vino Mistik prilega tudi pustni kulinariki, je na predstavitvi zaupal Maksimiljan Kadivec, direktor proizvodnje in glavni enolog Ptujske kleti: »Če bi predvideval, bi ga lahko priporočil h kisli juhi, slanim flancatom, suhim mesninam. Je lahko vino, zato se lahko z njim naredi tudi špricar.«

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 8. februarja 2023.)

Na vrh