Domov » Novice » Odprtje prenovljene Stare steklarske in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami

Odprtje prenovljene Stare steklarske in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami


Mestna občina Ptuj je svojemu namenu predala prenovljene prostore Stare steklarske in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami. Mesto z zaključeno prenovo dobiva nov mladinsko-kulturni center, privlačnejši Vrazov trg, Jadransko, Aškerčevo in Ulico Tomaža Šalamuna.
Namen projekta, ki smo ga v Mestni občini Ptuj prepoznali kot pomembnega in z vidika oživljanja starega mestnega jedra nujnega, je bila prenova degradiranega urbanega območja Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami in objekta Stare steklarske s prenovo in ponovno oživitvijo. Projekt je obsegal dve različni, a tesno povezani gradnji – prenovo in novogradnjo Stare steklarske ter ureditev Vrazovega trga in pripadajočih ulic.
Na projektnem natečaju je bila kot strokovno najprimernejša izbrana rešitev Elementarne d.o.o., ki je žirijo najbolj prepričala z jasnim konceptom ter premišljeno obravnavo celote, tako objekta Stara steklarska kot Vrazovega trga, Jadranske, Aškerčeve in Ulice Tomaža Šalamuna. Projekt Revitalizacija Stare steklarske in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami je nominiran za Zlati svinčnik za odlično realizacijo s področja arhitekture in krajinske arhitekture, ki je nastala v obdobju zadnjih let.
S prenovo smo zagotovili razmere za redno, kontinuirano in sistematično delovanje nevladnih kulturnih organizacij (društev, zvez, združenj, zasebnih zavodov), samozaposlenih v kulturi in drugih. Mladim smo zagotovili prepotrebne prostore, ki bodo na voljo za druženje, ustvarjanje, različne oblike udejstvovanja in uresničevanje njihovih številnih zamisli. S samo obnovo Vrazovega trga in pripadajočih ulic smo uredili javne površine, prenovili vso komunalno infrastrukturo pod ulicami (vodovod, kanalizacija), jih opremili z urbano opremo in z zasaditvijo dreves ozelenili ta del mesta, ki bo funkcionalnejši in posledično bolj privlačen za prebivalce in obiskovalce.
Stara steklarska s prenovo ni dobila zgolj nove zunanje podobe, temveč tudi nove prostore, ki bodo z novim šolskim letom na voljo zunanjim uporabnikom – veliko dvorano (za 150 oseb), malo dvorano (za 80 oseb), obokano dvorano (za 30 oseb), klet (za 30 oseb) in mansardo (za 50 oseb). Dvorane so zasnovane prilagodljivo, omogočajo različne načine uporabe glede na potrebe. Mala in velika dvorana se lahko odpreta in omogočata publiki pogled z dvorišča. Vadbeni prostori v mansardi se lahko združujejo v večje vadbene prostore.
Prenova je postregla tudi z izjemnimi in nepričakovanimi arheološkimi najdbami. Arheologi iz Skupine STIK so našli ostanke stavb, jame, ki so najverjetneje predstavljale vodnjake, ostanke zidanih peči, keramično posodje in številna druga arheološka odkritja, ki pričajo o bogati arheološki dediščini Ptuja.
Naložbo v vrednosti 4,9 MIO evrov sta, ob lastnem deležu Mestne občine Ptuj v višini 2,2 MIO evrov, sofinancirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstvo za okolje iz Mehanizma Celostne teritorialne naložbe.
(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 28. junija 2023.)
Na vrh