Domov » Novice » Okrogla miza z naslovom “Demenca – skupni izziv”

Okrogla miza z naslovom “Demenca – skupni izziv”


Pretekli petek je v jedilnici matične enote Doma upokojencev Ptuj potekala okrogla miza z naslovom “Demenca – skupni izziv”, na kateri so se govorci dotaknili tudi demografske slike Slovenije in ureditev sistema dolgotrajne oskrbe v Sloveniji, ki je nujno potreben.

Ureditev zakona o dolgotrajni oskrbi in predvsem financiranje sta že dalj časa nuja, za katero si država prizadeva že več kot 20 let, a v praksi do realizacije še ni prišlo.

Dolgotrajna oskrba je sicer težava celotne Evropske unije, kjer se prebivalstvo stara hitreje kot na drugih celinah, zato je nujna ureditev sistema, ki bo vzdržen za vse socialne podskupine, z različnimi odgovori na potrebe, ki jih starejši imajo.

Odgovor na težave dolgotrajne oskrbe je sicer v preteklih letih bil izjemno uspešen pilotski projekt Sodobna oskrba starejših, ki so ga izvajali Dom upokojencev Ptuj, Zdravstveni dom Ptuj in Center za socialno delo Spodnje Podravje skupaj s parterji, a se je na žalost financiranje zaključilo, s tem pa je tudi projekt zaenkrat bil zaustavljen.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 24. marca 2023.)

Na vrh