Domov » Novice » Praznik dela in kresovanje

Praznik dela in kresovanje


Praznik dela je priložnost za opozorila o trenutnem položaju delavcev in njihovih pravicah. Te pravice se skozi leta spreminjajo in 1. maj je dan, ko mnogi primerjajo stanje delavcev nekoč in danes.

Stopnja brezposelnosti v Sloveniji je v zadnjem obdobju vztraja pri rekordno nizkih številkah. Ocenjuje se, da je bilo v februarju 2024 brezposelnih približno 33.000 oseb. Delodajalci na trgu dela že lep čas iščejo specifično delavno silo, ki je ni in zato se nakazuje poti, da bomo te delavce v prihodnosti najverjetneje dobili iz tujine.

Pred 1. majem, praznikom dela so tudi na Ptuju zagoreli kresovi. Tradicionalno se je izkazalo Brodarsko društvo Ranca Ptuj, saj je izpeljalo plavajoči kres. Kot vsa leta do sedaj so kres prižgali pri Termah Ptuj in so ga varno spustili po reki Dravi do pristanišča Ranca. Največji kres v Mestni občini Ptuj so prižgali na Panorami. Tega so postavili zaposleni v Javnih službah Ptuj in člani Prostovoljnega gasilskega društva Ptuj. Slednji so tudi prižgali veliki kres, ob katerem se je zbralo lepo število obiskovalcev, ki so se na predpraznični večer tudi družili ob izbrani zabavni glasbi.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 3. maja 2024.)

Na vrh