Domov » Novice » Princ karnevala je Marko Šamperl oziroma Francesco Guffante

Princ karnevala je Marko Šamperl oziroma Francesco Guffante

Martinovanje na Ptuju vsako leto postreže tudi z inavguracijo tistih, ki naše mesto promovirajo skozi leto, bolje rečeno dve. Preteklo soboto smo na Ptuju dobili novega princa karnevala, ki je Marko Šamperl.

19. princ ptujskega karnevala predstavlja ptujskega mestnega sodnika in veletrgovca Francesca Guffanteja, ki je konec 15. stoletja prišel na Ptuj z italijanskimi družinami gradbenikov iz Lugana na jugu Švice, v italijansko govorečem delu današnjega kantona Ticino. Njegova vogalna hiša na Murkovi 2 spada med bolj poznane hiše Ptuja. Njegovo življenjsko zgodbo je zapisal minoritski kronist, pater Ludvik Pečko.

Francesco Guffante je delal pri opekarjih ali zidarjih in si tako zaslužil kak dinar za preživetje. Zapuščenega z visoko vročino ga je nekega dne našel minoritski gvardijan Octavianus Lombardus, po rodu Italijan, ter ga rešil, mu plačal zdravljenje in ga pripeljal v minoritski samostan.

Ko je mladi bolnik okreval, je želel iz hvaležnosti ostati v samostanu, toda gvardijan mu je namenil drugačno prihodnost. Pri znanem ptujskem bogatem veletrgovcu Matiji Stainerju, ki je bil vdovec brez otrok, je vprašal, če ga vzame v varstvo. Francesco Guffante je nanj naredil dober vtis, zato ga je vzel za svojega, ga izobrazil, izučil za trgovca ter mu navsezadnje prepustil vse svoje premoženje s hišo in njeno trgovsko pravico.

Kot bogat trgovec se je Guffante hitro povzpel na družbeni lestvici med ptujsko mestno elito in je do svoje smrti leta 1679 opravljal pomembne mestne funkcije kot mestni svetnik, cerkovnik, šolski in gradbeni inšpektor in nenazadnje kot mestni sodnik.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 15. novembra 2023.)

Na vrh