Domov » Novice » Tradicionalno Martinovanje na Ptuju

Tradicionalno Martinovanje na Ptuju


Tradicionalno Martinovanje je preteklo soboto polnilo ulice in mestno tržnico najstarejšega mesta. Glavnina dogajanja se je po tradiciji zgostila 11.11., torej na Martinovo.

Martinovanje ali martinovo je praznik, posvečen novemu vinu, ali povedano z drugimi besedami, to je obdobje, težko je reči dan, ko se mošt spremeni v vino. Martinovo velja tudi za dan, ko se dajejo prve ocene letine. Letošnja letina, zdaj že vina je po besedah mestnega viničarja Andreja Reberniška na zadovoljivem nivoju

Po osrednjem dopoldanskem delu na ptujski tržnici je bilo takrat še mošt potrebno krstiti. Po tradiciji krst mošta, da se le ta spremeni v vino poteka v ptujski proštiji, Cerkvi sv. Jurija.

Ves dan in vse do večernih ur se je na ptujski mestni tržnici uživalo v dobri družbi, v okušanju najboljših vin, mošta in kulinaričnih dobrot lokalnih ponudnikov ter v vinsko obarvanem kulturnem programu. Znova smo bili priča tudi popularnim vinogradniškim igram, kotaljenju vinskega soda na čas, kjer se je pomerilo več ekip ptujskih vinogradnikov. Večerne ure je zaznamoval nastop edinstvene sicer knapovske zasedbe kot se radi poimenujejo sami – Orlekov, glede na odlično vzdušje pa so dokazali, da ni samo narodno zabavna glasba tista, ki sovpada s tematiko tovrstnih dogodkov.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 15. novembra 2023.)

Na vrh